Σε διπλή έκδοση εντόκων γραμματίων προχωρεί ο ΟΔΔΗΧ στις 14 και 21 Σεπτεμβρίου
Σε διπλή έκδοση εντόκων γραμματίων θα προχωρήσει εντός του Σεπτεμβρίου ο Οργανισμός Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το Δημόσιο θα εξέρχεται προς δανεισμό στις αγορές σε μηναία βάση. Μέχρι τα τέλη του έτους θα πρέπει να αντλήσει από τις αγορές περί τα 4,5 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμων δανείων.
Σε διπλή έκδοση εντόκων γραμματίων θα προχωρήσει εντός του Σεπτεμβρίου ο Οργανισμός Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Σύμφωνα με την σχετική πρόβλεψη του Επικαιροποιημένου Μνημονίου, το Ελληνικό Δημόσιο θα εξέρχεται προς δανεισμό στις αγορές σε μηναία βάση και μάλιστα δύο φορές κάθε μήνα.
Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρεί κάθε δεύτερη Τρίτη σε δημοπρασία εξάμηνων ή ετήσιων γραμματίων και κάθε τρίτη Τρίτη του μήνα θα δημοπρατούνται γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας.
Η αρχή θα γίνει την επόμενη Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, οπότε ο ΟΔΔΗΧ θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 21 Σεπτεμβρίου, ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει και στην δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων.
Μέχρι τα τέλη του έτους το Δημόσιο θα πρέπει να αντλήσει από τις αγορές περί τα 4,5 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμων δανείων, γεγονός που συνεπάγεται μηναίο δανεισμό 1,125 δισ. ευρώ περίπου.
Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με την μηνιαία έκδοση γραμματίων το Δημόσιο θα συντηρεί την επαφή με την αγορά και δεν θα επανέρχεται «κάθιδρο» μετά από τρεις μήνες, την ίδια στιγμή θα ζητεί από τις αγορές μικρότερα ποσά, τα οποία θα αντλεί ευκολότερα και μάλλον με μικρότερο κόστος, ενώ θα επιτυγχάνει και καλύτερη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων.
Η μηνιαία έκδοση γραμματίων του Δημοσίου εξυπηρετεί και τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα μπορούν μέχρι τις αρχές του 2011 να δανείζουν το Δημόσιο και μετά να ενεχυριάζουν τα έντοκα γραμμάτια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να αντλούν ρευστότητα με μικρότερο κόστος.
Τέλος, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αποσαφηνίζουν πως η έκδοση εντόκων γραμματίων σε μηναία βάση δεν είναι δεσμευτική για τη Κυβέρνηση, η οποία είναι εκείνη που θα κρίνει πότε και πως θα εξέρχεται το Δημόσιο για δανεισμό στις αγορές. Ενδεικτικά επισημαίνουν ότι το Δημόσιο δεν θέλει να εκδώσει γραμμάτια τον Δεκέμβριο, καθώς οι αγορές είναι την περίοδο αυτή «ράθυμες».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Ζάκερμπεργκ δημιουργεί τον ψηφιακό κλώνο του – Και θα τον στέλνει στη δουλειά
- Θεσσαλονίκη: Διέρρηξαν μονοκατοικία και πέρασαν εκεί το Πάσχα – Δύο συλλήψεις
- Η κουβέντα του ESPN για τον Αντετοκούνμπο: «Ήρθε η ώρα να φύγει»
- Στα «κάρβουνα» η κυβέρνηση μετά την ανάπαυλα του Πάσχα – Σκάνδαλα, ενεργειακή κρίση και αστάθεια
- Τροχαίο ατύχημα με έναν σοβαρά τραυματία στο Μενίδι
- ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ και υποκλοπές: Δεν είναι σκάνδαλα ενός απρόσωπου βαθέος κράτους αλλά του προσωπικού κράτους Μητσοτάκη
- «Έτριψε το αηδιαστικό αιδοίο της επάνω μου» – Η Ρούμπι Ρόουζ καταγγέλει την Κέιτι Πέρι για σεξουαλική επίθεση
- Τα must‑have προϊόντα για το απόλυτο no‑makeup makeup look
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442