Κοντά σε κοινά αποδεκτή λύση για την ονομασία φέρονται Ελλάδα και ΠΓΔΜ
Κοντά σε συμφωνία για το θέμα του ονόματος βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής της Κυριακής, Αθήνα και Σκόπια. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές καταλήγουν στο «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη», υπό την πιεστική παρέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Κοντά σε συμφωνία για το θέμα του ονόματος βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής της Κυριακής, Αθήνα και Σκόπια. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές καταλήγουν στο «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη», υπό την πιεστική παρέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Η εν λόγω ονομασία φέρεται να καλύπτει την ελληνική απαίτηση περί γεωγραφικού προσδιορισμού, ενώ από την άλλη πλευρά χρησιμοποιείται ευρέως και από τους πολίτες της γειτονικής χώρας στο πλαίσιο της διαφοροποίησης από τη Μακεδονία του Αιγαίου (Ελλάδα) και τη Μακεδονία του Πιρίν (Βουλγαρία), όπως λένε.
Η χρήση γεωγραφικών περιοχών ή ποταμών ως συστατικό της επίσημης ονομασίας βρέθηκε επανειλημμένα στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, αναφέρει «άριστα ενημερωμένη δυτική διπλωματική πηγή» που επικαλείται η εφημερίδα.
Η ίδια πηγή περιέγραψε ως καθοριστικό παράγοντα της πορείας προς τη λύση την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να εγκαινιάσει απ’ ευθείας συναντήσεις με τον Νίκολα Γκρούεφσκι, οι οποίες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «έσπασαν τον πάγο», και πρόσθεσε:
«Οι κινήσεις του κ. Παπανδρέου είχαν μεγάλη συμβολική σημασία. Ξαφνικά, οι γείτονές σας δεν αισθάνονταν ούτε αποκλεισμένοι ούτε ταπεινωμένοι». Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι συχνές επαφές των κ.κ. Δρούτσα και Μιλόσοσκι.
Σχετικά με τις πληροφορίες αυτές, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρώην εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε:
«Η ελληνική κόκκινη γραμμή είναι γνωστή. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και γενική ισχύ. Η συγκεκριμένη πρόταση, αν πράγματι είναι έτσι, δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενη. Εμπίπτει κατ’ αρχήν σε αυτές τις προδιαγραφές. Όμως, παραμένει άγνωστο το εύρος της χρήσης της. Όπως άγνωστο παραμένει το αν η κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε συζητήσεις εκτός πλαισίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και σε μυστική διαπραγμάτευση».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Θα μπορούσα να εμπλέξω τον Τραμπ»: Δολοφόνος 51 ατόμων στη Νέα Ζηλανδία καταγγέλλει απάνθρωπες συνθήκες κράτησης
- Ο Ντάριο Σάριτς έμεινε ελεύθερος: Η waiver list, o Παναθηναϊκός και η επιστροφή στη Euroleague
- «Πυρά» Τραμπ, προσευχές και αντι-show: Όλα όσα έγιναν στο ημίχρονο του Super Bowl με πρωταγωνιστή τον Bad Bunny
- ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώνεται η επιτροπή Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Διεύρυνσης – Ποιοι «επαναπατρίζονται» από ΣΥΡΙΖΑ
- Πύλος: Νεαρός ξυλοκόπησε κουρέα με γκλοπ επειδή δεν του άρεσε το κούρεμα
- Ταμπόρδα: «Ελπίζω αυτή η νίκη να αποτελέσει σημείο ενός νέου ξεκινήματος»
- Δύο συμφωνίες και ένα ραντεβού ξεκλειδώνουν τον ενεργειακό κόμβο στην Ελλάδα
- ΗΠΑ: Μνήμες Μεγάλης Ύφεσης στην αγορά εργασίας – Ρεκόρ απολύσεων τον Γενάρη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 09.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/gurpreet-singh-BGUt0Fq1I78-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442