Πάνω από το όριο επιφυλακής η στάθμη του νερού στον Έβρο
Σε κατάσταση ετοιμότητας έχουν τεθεί το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Έβρου, ύστερα από την αύξηση της στάθμης των νερών του ποταμού Έβρου πάνω από τα όρια επιφυλακής.
Σε κατάσταση ετοιμότητας έχουν τεθεί το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Έβρου, ύστερα από την αύξηση της στάθμης των νερών του ποταμού Έβρου πάνω από τα όρια επιφυλακής.
Οι συνεχιζόμενες και έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία, τη Βουλγαρία και την περιοχή του Έβρου, είχαν ως συνέπεια την αύξηση της στάθμης των παραποτάμων που χύνονται στον Έβρο. Την ίδια ώρα, εκφράζεται ανησυχία για επιδείνωση του φαινομένου, από το λιώσιμο του χιονιού στον ορεινό όγκο της Βουλγαρίας.
Το μεσημέρι, στον σταθμό του Πυθίου το ύψος του νερού μετρήθηκε στα 4,81 μ., έντεκα εκατοστά πάνω από το όριο επιφυλακής, στους Κήπους η στάθμη έφτασε τα 4,50 μ., με όριο τα 4 μέτρα και στο Πέταλο τα 6,5 μ., με όριο τα 6 μέτρα.
Tις απογευματινές ώρες της Πέμπτης απειλήθηκαν περίπου 6.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων μετά από θραύση υπερβλητού αναχώματος στο Τυχερό, ενώ η στάθμη έχει ξεπεράσει τα όρια συναγερμού και στο Πέταλο Φερών και τους Κήπους.
ΟιΑρχές εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, καθώς η βουλγαρική πλευρά ενημέρωσε το απόγευμα ότι θα διοχετεύσει όγκο νερών από τα φράγματα του Ιβαήλοβκγραντ στον ποταμό Άρδα.
Στο πλαίσιο της λειτουργίας του δικτύου διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των όμορων περιοχών, υπηρεσιακοί παράγοντες της Νομαρχίας Έβρου βρίσκονται σε επικοινωνία με τους ομολόγους τους στην Τουρκία και τη Βουλγαρία, για τον καλύτερο συντονισμό αντιμετώπισης της κατάστασης.
Την ίδια ώρα, λόγω των βροχοπτώσεων, μεγάλοι όγκοι νερού έχουν συγκεντρωθεί στα φράγματα της Βουλγαρίας, χωρίς όμως να απαιτείται αποδέσμευσή τους.
Στην περίπτωση που κριθεί αναγκαία η εκτόνωση των μεγάλων φραγμάτων της Βουλγαρίας, θα αυξηθεί επικίνδυνα η στάθμη του ποταμού Εβρου και των παραποτάμων του.
Στο μεταξύ, λόγω υπερχείλισης τοπικών χειμάρρων διακόπηκε η κυκλοφορία στο 6ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Πάλλης-Πενταλόφου, στο 3ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Πύργου-Λαγού και στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Πρωτοκκλησίου-Σουφλίου.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.