Αισιόδοξος ο ΓΓ του ΟΗΕ για την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης
Την άποψη ότι η επίτευξη συμφωνίας για το κλίμα στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης «είναι μέσα στις δυνατότητές μας» εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, καλώντας παράλληλα όλες τις χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειες. Ο Μπαν Γκι-Μουν επικαλέστηκε τις πρωτοβουλίες της Κίνας και των ΗΠΑ να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές ρύπων.
Την άποψη ότι η επίτευξη συμφωνίας για το κλίμα στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης «είναι μέσα στις δυνατότητές μας» εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, καλώντας παράλληλα όλες τις χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειες.
Μιλώντας στη Σύνοδο των χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας, ο Νοτιοκορεάτης διπλωμάτης τόνισε: «Κοινός μας στόχος είναι να βάλουμε στερεά θεμέλια σε μια δεσμευτική συμφωνία εντός του 2010».
Ο ΓΓ επικαλέστηκε μάλιστα τις πρόσφατες ανακοινώσεις χώρων όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα-αποφάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η Κίνα ανακοίνωσε για πρώτη φορά αριθμητικό στόχο για συγκράτηση της αύξησης στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η δέσμευση θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο από τον ίδιο τον Κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Ζιαμπάο.
Η ανακοίνωση του Πεκίνου αφορά τη λεγόμενη ένταση διοξειδίου άνθρακα, δηλαδή την εκπομπή CO2 ανά μονάδα οικονομικής δραστηριότητας.
Μέχρι το 2020, η Κίνα θα μειώσει την ένταση άνθρακα ανά μονάδα ΑΕΠ κατά 40-45% σε σχέση με το 2005, αναφέρει ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Ο Μπαράκ Ομπάμα θα παραστεί στη Σύνοδο, ενώ ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα παρουσιάσει στόχο για μείωση των εκπομπών κατά 17%, σε σχέση με το 2005.
Στις 10 Μαΐου, το jazz trio των Camila Nebbia, Gonçalo Almeida και Sylvain Darrifourcq καταλαμβάνει τη σκηνή του θεάτρου Baumstrasse, ως «ζέσταμα» για τα φετινά Φ Hill Sessions