Αεροπορική επιδρομή στο Αφγανιστάν οδηγεί Γερμανό υπουργό σε παραίτηση
Ο Γερμανός υπουργός Εργασίας, Φράντς Γιόζεφ Γιούνγκ, υπέβαλε την παραίτησή του στην Γερμανίδα καγκελάριο, εν μέσω αυξημένης κριτικής για το ρόλο του σε αεροπορική επιδρομή στο Αφγανιστάν με θύμα αμάχους, όταν ήταν υπουργός Αμυνας. «Γνώριζα» παραδέχθηκε ο ίδιος στο Κοινοβούλιο.
Ο Γερμανός υπουργός Εργασίας, Φράντς Γιόζεφ Γιούνγκ, υπέβαλε την Παρασκευή την παραίτησή του στην Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, εν μέσω αυξημένης κριτικής για το ρόλο του σε αεροπορική επιδρομή στο Αφγανιστάν με θύμα αμάχους, όταν ήταν υπουργός Αμυνας.
Ο Γιούνγκ διετέλεσε υπουργός Αμυνας στις 4 Σεπτεμβρίου, όταν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν βομβάρδισαν κατ εντολή του Γερμανού συνταγματάρχη Γκέοργκ Κλάιν δύο βυτιοφόρα που είχαν κλαπεί νωρίτερα από τους Ταλιμπάν, κοντά στη βόρεια επαρχία Κουντούζ.
Ο υπουργός, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα «μετακινήθηκε» στο υπουργείο Εργασίας, είχε επανειλημμένως αρνηθεί ότι σκοτώθηκαν άμαχοι σε αυτή την επίθεση.
Την Πέμπτη, ωστόσο, παραδέχθηκε ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι γνώριζε επί βδομάδες την ύπαρξη στρατιωτικής έκθεσης που έκανε λόγο για νεκρούς αμάχους.
Δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσα άτομα σκοτώθηκαν στην επίθεση. Οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνει λόγο για τον θάνατο 70 πολιτών, ενώ η αφγανική κυβέρνηση μιλά για 100 νεκρούς, από τους οποίους οι 30 ήταν πολίτες.
Την Πέμπτη παραιτήθηκε, για την ίδια υπόθεση, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βόλφγκανγκ Σνάιντερχαν.
Τις τελευταίες εβδομάδες το θέμα της επίθεσης στην Κουντούζ προκαλεί οργή στη Γερμανία, όπου σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις, η πλειοψηφία του γερμανικού λαού αντιτίθεται στη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.