Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του Κυπριακού ζητά η Αγκυρα

Χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του Κυπριακού ζητά η Αγκυρα

Αίτημα για καθορισμό χρονοδιαγράμματος επίλυσης του Κυπριακού προβάλλει προς την πλευρά των ΗΠΑ και της Βρετανίας η Αγκυρα, ενώ θέμα έναρξης συνομιλιών τύπου Καμπ Ντέιβιντ αναμένεται να θέσει ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, αναφέρει η εφημερίδα Sabah. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Αθήνα εμφανίζεται θετική στο περιεχόμενο της επιστολής Ερντογάν στον Γ.Παπανδρέου.

53

Το αίτημα για καθορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος επίλυσης του Κυπριακού θέτει προς την πλευρά των ΗΠΑ και της Βρετανίας η Αγκυρα, ενώ θέμα έναρξης συνομιλιών τύπου Καμπ Ντέιβιντ αναμένεται να θέσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, αναφέρει η εφημερίδα Sabah.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Αθήνα εμφανίζεται θετική στο περιεχόμενο της επιστολής Ερντογάν στον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για πρώτη θετική απάντηση στην επιστολή Ερντογάν μέσω της πρεσβείας της Ελλάδας στην Αγκυρα.

Επισημαίνεται, δε, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στις 1-2 Δεκεμβρίου θα βρεθεί στην Αθήνα για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ και θα θέσει θέμα έναρξης συνομιλιών, όπως αυτές στο Καμπ Ντέιβιντ ή στο Μπούργκενστοκ το 2004. 

«Η προσέγγιση της Αθήνας προς την πρόταση του Ερντογάν, εμείς να προτρέψουμε την τουρκική πλευρά και εσείς την ελληνική πλευρά, ήταν θετική. Ωστόσο, ενώ η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμούν την επέμβαση της ΕΕ, πέραν του ΟΗΕ, η Αγκυρα αντιτίθεται στο ρόλο αυτό της ΕΕ» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η εφημερίδα γράφει ότι στόχος της Αγκυρας είναι να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων της Ελλάδας και της Τουρκίας, πράγμα για το οποίο, αναφέρει, «τα πρώτα βήματα θα γίνουν από πλευράς Νταβούτογλου και Παπανδρέου».

Καθορισμός χρονοδιαγράμματος

Όσον αφορά στο θέμα του χρονοδιαγράμματος για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αγκυρα θα ζητήσει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, ενώ έχει ήδη αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη του Λονδίνου.

Η εφημερίδα τονίζει ότι «στόχος είναι να πραγματοποιηθούν τα δημοψηφίσματα στο νησί, με διαδικασία δίχως διακοπή συνομιλιών στις αρχές του 2010 και πριν από τις [προεδρικές] εκλογές» στα Κατεχόμενα.

Η Sabah επισημαίνει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν «στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, ζήτησε την υποστήριξη της χώρας αυτής ως εγγυήτριας, για την επιτάχυνση της διαδικασίας συνομιλιών.

Το Λονδίνο υποσχέθηκε πλήρη υποστήριξη, ενώ προηγουμένως είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να προβεί σε βοηθητικά βήματα μέσω των βάσεών της στο νησί. Ο κ. Μπράουν προσέγγισε θετικά την πρόταση περί επιτάχυνσης στις συνομιλίες με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Ερντογάν «στις 7 Δεκεμβρίου θα μεταφέρει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα το μήνυμα ότι είναι πολύ σημαντική η υποστήριξη των ΗΠΑ για τη διαμόρφωση χρονοδιαγράμματος στη διαδικασία των συνομιλιών».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο