Η βιταμίνη C προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία από τη «νοσηρή» δράση των ελευθέρων ριζών.Παρεμποδίζει επίσης τη συγκόλληση των λευκών αιμοσφαιρίων σε περιοχές των αρτηριών που πιθανόν να υπάρχουν βλάβες.
Η βιταμίνη C προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία από τη «νοσηρή» δράση των ελευθέρων ριζών.Παρεμποδίζει επίσης τη συγκόλληση των λευκών αιμοσφαιρίων σε περιοχές των αρτηριών που πιθανόν να υπάρχουν βλάβες.
Η δράση αυτή, προλαμβάνει τη δημιουργία θρόμβων που μπορούν να αποφράξουν τις αρτηρίες του εγκέφαλο και να οδηγήσουν σε ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια.
Ποιο είναι όμως το πλουσιότερο φρούτο σε βιταμίνη C; Σίγουρα όχι το πορτοκάλι!
Το φραγκοστάφυλο έχει τετραπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από ότι το πορτοκάλι, ενώ το ακτινίδιο διπλάσια. Το πορτοκάλι όμως παραμένει καλύτερη πηγή βιταμίνης C από ότι το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ.
Και βέβαια αναφερόμαστε πάντα σε φρούτα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και αυτό διότι αν στο κατάλογο συμπεριλάβουμε σπάνια τροπικά φρούτα θα βρούμε ποικιλίες όπως το camu-camu, που εμπεριέχει βιταμίνη C 50 φορές περισσότερη από ότι το πορτοκάλι.