Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ενενήντα χρονών γίνεται ο Καλάσνικοφ και γίνεται δεκτός από τον Μεντβέντεφ

Ενενήντα χρονών γίνεται ο Καλάσνικοφ και γίνεται δεκτός από τον Μεντβέντεφ

Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ο «πατέρας» του γνωστού ρωσικού αυτόματου όπλου, γιορτάζει την Τρίτη τα 90ά του γενέθλια και, όπως δηλώνει ο ίδιος, είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, που εργάζεται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, πηγαίνει για κυνήγι και ψάρεμα. Επίσης, ελπίζει στην ηθική αναγέννηση της χώρας του.

38

Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ο «πατέρας» του γνωστού ρωσικού αυτόματου όπλου, γιορτάζει την Τρίτη τα 90ά του γενέθλια και, οπως δηλώνει ο ίδιος στην εφημερίδα Rossiisskaia Gazeta, είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, που εργάζεται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, πηγαίνει για κυνήγι και ψάρεμα.

«Για μένα, η εργασία ήταν πάντοτε το καλύτερο φάρμακο. Εργάζομαι τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Το γραφείο μου βρίσκεται στο κέντρο σχεδιασμού και μελέτης των όπλων που εργάσθηκα σε όλη μου τη ζωή» στο εργοστάσιο Ijmach, στο Ιζέσκ στα Ουράλια. Στον ελεύθερο χρόνο «μου αρέσει να πηγαίνω στο δάσος και για ψάρεμα. Αυτό μου δίνει δύναμη» δηλώνει ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ο οποίος συνεχίζει να συμμετέχει σε εκθέσεις όπλων στο εξωτερικό.

Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ θεωρείται ήρωας στη Ρωσία για τη δημιουργία του AK 47, που χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο, και την Τρίτη θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σε ερώτηση εάν έχει μετανιώσει για κάτι και τι θα έκανε εάν άρχιζε από την αρχή τη ζωή του, απαντά: «Φυσικά και υπάρχουν πράγματα, για τα οποία έχω μετανιώσει, όπως όλοι. Αλλά μπορώ να σας πω αυτό: εάν ξανάρχιζα, δεν θα ζούσα διαφορετικά απ ό,τι σήμερα».

Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ ζει εδώ και χρόνια σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Ιζέσκ. Τα εκατομμύρια καλάσνικοφ που κυκλοφορούν ανά τον κόσμο δεν του έχουν αποφέρει σχεδόν τίποτε, αφού στον στρατιωτικό τομέα στη Ρωσία δεν κατοχυρώνονται δικαιώματα ευρεσιτεχνίας και οι δημιουργοί δεν λαμβάνουν ποσοστά αντίστοιχα με τον όγκο της παραγωγής.

Μεταξύ των παρασήμων που του έχουν επιδοθεί το σημαντικότερο είναι «το βραβείο Στάλιν που δέχθηκα για το AK 47», για το οποίο άρχισε να εργάζεται το 1947, λέει.

«Είμαι 90 ετών και αισθάνομαι ευτυχής. Αλλά έχω πάντα ένα όνειρο. Όχι για μένα, αλλά για τη χώρα μου. Θα ήθελα μια ηθική αναγέννηση για να βελτιωθεί το επίπεδο του πολιτισμού και για να γίνουν καλύτεροι οι άνθρωποι» λέει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο