Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Μπ.Ομπάμα για τα αποτελέσματα της Συνόδου της Κοπεγχάγης
Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναφορικά με τη Σύνοδο του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, εκτιμώντας ότι ίσως υπάρξει σημαντική συμφωνία, αλλά πιθανότατα δεν θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα. Αρχίζει σήμερα στην Ουάσινγκτον η διήμερη σύνοδος ΗΠΑ-ΕΕ.
Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναφορικά με τη Σύνοδο του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, εκτιμώντας ότι ίσως υπάρξει σημαντική συμφωνία, αλλά πιθανότατα δεν θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα.
Σήμερα, Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποδέχεται στην Ουάσινγκτον τον Σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ, τον πρόεδρο τη Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα, στο πλαίσιο της διήμερης συνόδου ΗΠΑ-ΕΕ, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν οι κλιματικές αλλαγές, η παγκόσμια οικονομική κρίση, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.
«Πιστεύουμε πως αν όλες οι χώρες θεωρήσουν ότι η σύνοδος της Κοπεγχάγης είναι μια μοναδική ευκαιρία, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια σημαντική συμφωνία. Όχι σε μια συμφωνία που θα επιλύσει όλα τα προβλήματα, αλλά που θα αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μελλοντική πρόοδο» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν πως χρειάζονται σε ετήσια βάση 100 δισ. ευρώ προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και να την αντιμετωπίσουν έως το 2020. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να καθορίσουν τη συμβολή της ΕΕ, κάνοντας λόγο απλώς για ένα «δίκαιο μερίδιο».
Οι Ευρωπαίοι φτάνουν σήμερα στις ΗΠΑ με στόχο να βολιδοσκοπήσουν τον Μπ.Ομπάμα, ώστε ο τελευταίος να τους πείσει πως όντως εννοεί την προθυμία του για μία συνολική συμφωνία για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θέμα που θα αποτελέσει το κεντρικό διακύβευμα στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.
Η αμερικανική Γερουσία θα ξεκινήσει εντός της εβδομάδος να επεξεργάζεται νομοσχέδιο, το οποίο θα επιβάλλει στις αμερικανικές επιχειρήσεις να μειώσουν τις εκπομπές βλαβερών αερίων, εν τούτοις όπως παραδέχονται και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι το νομοσχέδιο είναι απίθανο να έχει φθάσει προς υπογραφή στο γραφείο του Ομπάμα έως τον Δεκέμβριο.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.