Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ρωσική παρανόηση τα περί περιφερειακής ένωσης Κοσόβου και Αλβανίας, λέει ο Μπερίσα

Ρωσική παρανόηση τα περί περιφερειακής ένωσης Κοσόβου και Αλβανίας, λέει ο Μπερίσα

Για παρανόηση των δηλώσεών του έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, απαντώντας σε δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για πρόταση, όπως είπε, του Μπερίσα για κατάργηση των συνόρων μεταξύ βαλκανικών περιοχών, όπου κατοικούν αλβανικοί πληθυσμοί.

91

Για παρανόηση των δηλώσεών του έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, απαντώντας σε δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την πρόταση, όπως είπε, του Σ.Μπερίσα για κατάργηση των συνόρων μεταξύ βαλκανικών περιοχών, όπου κατοικούν αλβανικοί πληθυσμοί.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, ο Σ.Μπερίσα, ο οποίος επισκέπτεται το Κόσοβο, δήλωσε: «Ο υπουργός Λαβρόφ προχθές είπε αυτά που εγώ δεν είπα. Δεν νομίζω ότι ο ίδιος επιθυμούσε να πει αυτά που εγώ δεν είπα. Ελπίζω αυτό να έχει προκληθεί από τη εγγενή δυσκολία που οι Ρώσοι έχουν από παλιά στο να μεταφράζουν από τα αλβανικά στα ρωσικά».

Ανήσυχος είχε εμφανιστεί την Τρίτη ο Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με δήλωση, όπως είπε, του πρωθυπουργού της Αλβανίας περί ανοίγματος των συνόρων, μεταξύ των περιοχών των Βαλκανίων, όπου κατοικούν αλβανικοί πληθυσμοί.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι στη δήλωση αυτή πρέπει να υπάρξει η δέουσα αντίδραση, πρωτίστως από την πλευρά της ΕΕ, αλλά και από την πλευρά του ΝΑΤΟ», είχε δηλώσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Προς το παρόν, παρόμοια αντίδραση δεν ακούσαμε. Ελπίζω ότι χωρίς δημόσιες δηλώσεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η απαραίτητη εργασία με την αλβανική ηγεσία γίνεται σχετικά με το θέμα αυτό», είπε ο Σ.Λαβρόφ.

Χαρακτήρισε μάλιστα «μη εποικοδομητική» τη στάση της Πρίστινα, η οποία δυσχεραίνει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και διεθνών παραγόντων, που εργάζονται στο Κόσοβο, και ζήτησε «να μην υποκαθίστανται οι δικαιοδοσίες της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο από οποιουσδήποτε άλλους μηχανισμούς».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός απάντησε στον Ρώσο ΥΠΕΞ την Πέμπτη, λέγοντας ότι δεν μίλησε για περιφερειακή ένωση μεταξύ Κοσόβου και Αλβανίας και τόνισε ότι Αλβανία και Κόσοβο φιλοδοξούν να ενταχθούν ξεχωριστά στην ΕΕ.

«Το αλβανικό έθνος είναι ένα και αδιαίρετο όσον αφορά το πνεύμα και την ταυτότητα, και παρ ότι η Αλβανία και το Κόσοβο είναι διαφορετικές χώρες. Εθνικό ιδεώδες των Αλβανών είναι το ευρωπαϊκό ιδεώδες», υπογράμμισε ο Σ.Μπερίσα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο