Ορκίζονται στις 11 το πρωί τα μέλη του νέου Υπουργικού Συμβούλιου
Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή ορκωμοσίας των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά το οποίο ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα δώσει οδηγίες για την επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης. Εν συνεχεία θα πραγματοποιηθούν οι τελετές παράδοσης - παραλαβής των χαρτοφυλακίων.
νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά το οποίο ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα δώσει οδηγίες για την επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης. Εν συνεχεία θα πραγματοποιηθούν οι τελετές παράδοσης - παραλαβής των χαρτοφυλακίων.&source=in.gr">
Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή ορκωμοσίας των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά το οποίο ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα δώσει οδηγίες για την επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης. Εν συνεχεία θα πραγματοποιηθούν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής των υπουργικών χαρτοφυλακίων.
Η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου
Το κυβερνητικό σχήμα που επέλεξε ο Γιώργος Παπανδρέου αποτελείται τόσο από στελέχη του ΠΑΣΟΚ με κυβερνητική εμπειρία όσο και από νέα πρόσωπα, ενώ εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή των γυναικών σε σημαντικές κυβερνητικές θέσεις. Έκπληξη προκάλεσε η θέσπιση θέσης αντιπροέδρου, που ανατέθηκε στον Θεόδωρο Πάγκαλο, αλλά και το γεγονός ότι χωρίς χαρτοφυλάκιο έμειναν γνωστά στελέχη του Κινήματος, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, η Βάσω Παπανδρέου και η Μαρία Δαμανάκη.
Ειδικά στην τελευταία τής προτάθηκε η θέση της υφυπουργού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την οποία η κ. Δαμανάκη αρνήθηκε.
Χωρίς χαρτοφυλάκιο έμειναν επίσης ο Χρήστος Παπουτσής και ο Πέτρος Ευθυμίου, που ανέλαβαν καθήκοντα κυβερνητικών εκπροσώπων. Για τη θέση του προέδρου της Βουλής θα προταθεί ο Φίλιππος Πετσάλνικος.
Νέο κυβερνητικό σχήμα
Ο πρωθυπουργός προχώρησε στη σύσταση νέων υπουργείων, αλλά και σε συγχωνεύσεις άλλων. Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών διαχωρίστηκε στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Στο τελευταίο συγχωνεύθηκαν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Δημιουργήθηκε υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σε αυτό εντάσσονται (α) από το ΥΠΕΣ η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Τάξης (ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστική) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας· (β) από το ΥΕΝ η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ «έσπασε» σε (α) αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (β) ο τομέας των Δημοσίων Έργων συγχωνεύθηκε με το υπουργείο Μεταφορών στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης συγχωνεύθηκαν στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης καταργήθηκε. Στη θέση του ορίστηκαν δύο υφυπουργοί με αυξημένες αρμοδιότητες στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας.
Από το σύνολο των 36 υπουργών και υφυπουργών, οι 24 μετέχουν για πρώτη φορά σε κυβέρνηση, ενώ 12 μέλη της κυβέρνησης έχουν κυβερνητική εμπειρία. Μετέχουν επίσης εννέα γυναίκες, από τις οποίες οι πέντε είναι υπουργοί και οι τέσσερις υφυπουργοί.
Τέλος, στην κυβέρνηση μετέχουν πέντε εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί: Χ.Παμπούκης, Δ.Δρούτσας, Γ.Πανάρετος, Φώφη Γεννηματά και Τίνα Μπιρμπίλη.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.