Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Μήνυμα Καραμανλή στην Αγκυρα για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης

Μήνυμα Καραμανλή στην Αγκυρα για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης

Ένα ακόμα μήνυμα στην Τουρκία για σεβασμό του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής παράνομων μεταναστών έστειλε από τη Μαδρίτη ο Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Θαπατέρο. Mήνυμα στην ΕΕ για «αλληλεγγύη στην πράξη και όχι στα λόγια» έστειλε και η Ντ.Μπακογιάννη.

30

Ένα ακόμα μήνυμα στην Τουρκία για σεβασμό του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής παράνομων μεταναστών έστειλε από τη Μαδρίτη ο Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Θαπατέρο.

Το διογκούμενο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και μόνο από κοινού μπορεί να λυθεί, τόνισε ο κ. Καραμανλής, διευκρινίζοντας ότι η προσέγγιση της επίλυσης του προβλήματος πρέπει να στηρίζεται σε τρεις άξονες.

* Στην αντιμετώπισή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο με κοινές πολιτικές

* Σε εθνικό επίπεδο

* Σε πολιτικές οικονομικής στήριξης των χωρών από όπου προέρχονται οι παράνομοι μετανάστες.

Ο ίδιος σημείωσε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της Frontex, χαρακτηρίζοντας «πολύ σημαντικό βήμα τις κοινές θαλάσσιες περιπολίες», ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη σεβασμού των συμφωνιών επανεισδοχής απο τις χώρες που τις υπέγραψαν.

«Η Ελλάδα είναι και διατεθειμένη, αλλά και υποχρεωμένη να συνεργαστεί με την Τουρκία για την επανεισδοχή των λαθρομετανατών. Η Τουρκία δεν τηρεί ικανοποιητικά την σχετική συμφωνία, που έχει υπογράψει με τη χώρα μας.

»Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι όροι, που συμφωνήθηκαν. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Πλήρης ένταξη και πλήρης συμμόρφωση. Η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί πιο αποτελεσματικά με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός εξήρε το επίπεδο των διμερών σχέσεων και σημείωσε πως εάν υπάρχουν δύο χώρες στην ΕΕ που συμπίπτουν σε όλα, αυτές είναι η Ισπανία και η Ελλάδα.

Συμφώνησε στην ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης και χαρακτήρισε θεμελιώδους σημασίας τη σύμπραξη και διπλωματική συνεργασία με χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Τόνισε ακόμη ότι η Ισπανία έχει ως στόχο την ενίσχυση της Frontex, την ενίσχυση της δομής και σταθερής δράσης της ΕΕ για την τήρηση των συμφωνιών επαναπροώθησης και την υιοθέτηση μιας μεταναστευτικής πολιτικής, που θα συνοδεύεται απο τη στενή συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των λαθρομεταναστών, χωρίς την οποία -όπως είπε- δεν θα υπάρχουν αποτελέσματα.

Ο Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε και με τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι.

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει το βράδυ στην Ελλάδα, ενώ την Τρίτη θα επισκεφθεί την Ιταλία όπου θα συζητήσει και πάλι το θέμα της παράνομης μετανάστευσης με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ντ.Μπακογιάννη: αλληλεγγύη στην πράξη

Την εξισορρόπηση της ανάγκης για φύλαξη των εθνικών μας συνόρων με την ανάγκη δίκαιης παροχής ασύλου στους πρόσφυγες, υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών, ΝτόραΜπακογιάννη, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη και όχι μόνον στα λόγια» προς τις χώρες, όπως η Ελλάδα, οι οποίες δέχονται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές πιέσεις.

Με αφορμή την εκδήλωση για «ενημέρωση και ευαισθητοποίηση» της κοινωνίας έναντι των προσφύγων, που οργάνωσε το Ελληνικό Γραφείο της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, η Ντ.Μπακογιάννη αναφέρθηκε στα γεγονότα της Πάτρας, λέγοντας ότι η κατάσταση που επικρατούσε εκεί επί 12 χρόνια, ήταν στίγμα για τον ελληνικό πολιτισμό.

Η υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ρατσιστική ή ξενοφοβική, παρά τα αρνητικά «ανακλαστικά» που δημιουργεί το υψηλό ποσοστό μεταναστών που σωρεύτηκε ξαφνικά σε μια έως πρότινος σχεδόν μονοπολιτιστική και μονοθρησκευτική χώρα, όπως η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έγινε ξαφνικά μια κοινωνία με πάνω από 12% μετανάστες. Υπάρχει πάντα ένα μέτρο που αν ξεπεραστεί δημιουργεί τέτοια ανακλαστικά» τόνισε.

Το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους είναι ότι «ξέρουμε τι θα πει προσφυγιά, έχουμε υπάρξει πρόσφυγες, εξόριστοι, μετανάστες. Αλλά για να μπορέσει να το αντιμετωπίσει η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη της Ευρώπης,όχι μόνον στα λόγια, αλλά στην πράξη» κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο