Οι πολύ αδύνατοι «ζουν λιγότερο από τους παχουλούς»
Οι άνθρωποι με σωματικό βάρος κάτω του φυσιολογικού ζουν στατιστικά λιγότερο από τους παχύσαρκους ή ακόμα και από τους υπέρβαρους, ανακοίνωσαν με σχετική έκπληξη Ιάπωνες ερευνητές. Οι πολύ αδύνατοι φαίνεται ότι είναι πιο ευπαθείς σε ορισμένες ασθένειες.
36
Οι άνθρωποι με σωματικό βάρος κάτω του φυσιολογικού ζουν στατιστικά λιγότερο από τους παχύσαρκους ή ακόμα και από τους υπέρβαρους, ανακοίνωσαν με σχετική έκπληξη Ιάπωνες ερευνητές.
«Αναμέναμε ότι τα αδύνατα άτομα θα παρουσίαζαν το χαμηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης, δεν περιμέναμε όμως ότι η διαφορά θα ήταν τόσο μεγάλη» σχολίασε στο AFP ο Σινίτσι Κουριγιάμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τοχόκου.
Οι άνθρωποι με χαμηλό σωματικό βάρος στην ηλικία των 40 ετών ζουν στατιστικά 6-7 χρόνια λιγότερο από τους παχύσαρκους και περίπου 5 χρόνια λιγότερο από τους υπέρβαρους, έδειξε η έρευνα.
Η μελέτη παρακολούθησε για 12 χρόνια 50.000 άτομα ηλικίας 40-79 ετών στην περιοχή του Μιγιάγκι στη βόρεια Ιαπωνία. Οι εθελοντές μοιράστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το δείκτη μάζας σώματος (BMI, ο λόγος του σωματικού βάρους σε κιλά προς το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα).
Οι φυσιολογικές τιμές του δείκτη είναι 18,5 έως 25. Οι άνθρωποι με χαμηλότερο δείκτη θεωρήθηκαν ελλιποβαρείς, όσοι είχαν δείκτη 25-30 κατατάχθηκαν στους υπέρβαρους και όσοι είχαν πάνω από 30 στους παχύσαρκους.
Οι ερευνητές δεν μπορούν να δώσουν σαφή εξήγηση για τα συμπεράσματα, έχουν όμως ορισμένες υποψίες, για παράδειγμα την αυξημένη ευπάθεια σε ορισμένες ασθένειες όπως η πνευμονία και τα πιο εύθραυστα αιμοφόρα αγγεία.
«Υπήρχε το επιχείρημα ότι οι ζωές των αδύνατων ανθρώπων είναι συντομότερες επειδή πολλοί από αυτούς είναι άρρωστοι ή καπνίζουν. Όμως η διαφορά παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητοι όταν εξαλείψαμε αυτούς τους παράγοντες» κατά την ανάλυση των δεδομένων, διευκρίνισε ο Δρ Κουριγιάμα.
Τόνισε ότι οι πολύ αδύνατοι καλό θα ήταν να παχύνουν, όσοι όμως έχουν φυσιολογικό βάρος δεν είναι σκόπιμο να τρώνε όσο θέλουν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Πετάει» προς τα 1.000 ευρώ η χρυσή λίρα – Πού πωλούνται στην Ελλάδα [πίνακες]
- Το Μητσοτάκης μέχρι να σβήσει ο ήλιος δεν είναι ούτε στρατηγική, ούτε ακριβώς δημοκρατία
- Γιατί ο καθένας στα προάστια του Σίδνεϋ μπορεί να έχει 6 όπλα;
- «Εκτός Ύλης reloaded»: Το βραβευμένο έργο του Κώστα Λεϊμονή στο Ευρωκοινοβούλιο
- Επίθεση στο Σίδνεϊ: Το ταξίδι των δραστών στις Φιλιππίνες πριν από τη σφαγή και ο ήρωας αστυνομικός
- Η Εφές βλέπει… Ελλάδα για μεταγραφές – Οι τρεις παίκτες που κοιτάζει ο Πάμπλο Λάσο






