Υποψήφιος δήμαρχος του Σότσι ο καταζητούμενος από το Λονδίνο Α.Λουγκοβόι
Τη δημαρχία του Σότσι, της ρωσικής πόλης που θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014, θα διεκδικήσει ο Αντρέι Λουγκοβόι, υπ αριθμόν ένα ύποπτος της βρετανικής Δικαιοσύνης για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντερ Λιτβινένκο το 2006 στο Λονδίνο.
51
Τη δημαρχία του Σότσι, της ρωσικής πόλης που θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014, θα διεκδικήσει ο Αντρέι Λουγκοβόι, υπ αριθμόν ένα ύποπτος της βρετανικής Δικαιοσύνης για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντερ Λιτβινένκο το 2006 στο Λονδίνο.
Την υποψηφιότητα προανήγγειλε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ρωσικού υπερεθνικιστικού κόμματος LDPR υπό τον Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι. Ο Αντρέι Λουγκοβόι, πρώην πράκτορας της KGB και νυν επιχειρηματίας, επιβεβαίωσε μιλώντας στο πρακτορείο Ria Novosti ότι «σκοπεύει σοβαρά να θέσει υποψηφιότητα» στις εκλογές της 26ης Απριλίου.
Ο Αντρέι Λουγκοβόι είναι ο υπ αριθμόν ένα ύποπτος από τη βρετανική Δικαιοσύνη για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο με το ραδιενεργό ισότοπο πολώνιο-210. Ο Λιτβινένκο, ο οποίος ήταν επικριτικός έναντι του Κρεμλίνου, απεβίωσε στο Λονδίνο το Νοέμβριο του 2006.
Το βρετανικό αίτημα για έκδοσή του δεν έγινε δεκτό από τη Ρωσία, οδηγώντας σε διπλωματική κρίση μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας το καλοκαίρι του 2007.
Μετά τον θάνατο του Λιτβινένκο, ο Λουγκοβόι αύξησε τις συνεντεύξεις και τις δημόσιες εμφανίσεις του, πριν εκλεγεί βουλευτής στη Δούμα, ένα χρόνο αργότερα, γεγονός που του εξασφάλισε βουλευτική ασυλία.
Η σύζυγος του δολοφονηθέντος Λιτβινένκο, Μαρίνα, ανακοίνωσε ότι εάν ο Αντρέι Λουγκοβόι εκλεγεί δήμαρχος του Σότσι θα αρχίσει εκστρατεία μποϊκοτάζ κατά των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
«Θα είναι προσβολή για όλα τα άτομα που, με την καλή τους θέληση, θα συμμετάσχουν στους Αγώνες του 2014. Σε τέτοια περίπτωση […] εγώ προσωπικά θα πάω από τη μια χώρα στην άλλη, για να καλέσω όλους τους ανθρώπους να μην παρευρεθούν σε ένα γεγονός, του οποίου ο οικοδεσπότης είναι ένας δολοφόνος» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα – Τι συμβολίζει το έθιμο
- «Δείξε τι μπορεις να κάνεις»: Στη νέα εποχή της εργασίας, ένα καλό βιογραφικό δεν αρκεί
- Οι «βόλτες» της δικογραφίας για τις υποκλοπές ας μην οδηγήσουν σε παραγραφή και συγκάλυψη
- «Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν»: 8 επιπλέον παραστάσεις στο θέατρο Εν Αθήναις
- The Expla-in Project | Τζέφρι ‘Eπσταϊν: Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα;
- Ποιες χώρες εκδίδουν τα περισσότερα διαβατήρια σε «πολίτες εκτός ΕΕ»; – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα
- Πάσχα: Σήμερα η «μεγάλη έξοδος» – Γεμάτα φεύγουν τα πλοία
- Αρκάς: Η καλημέρα της Μεγάλης Πέμπτης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/evgeni-tcherkasski-6AcF6hcRU8A-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442