Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός προειδοποιεί τους πολεμίους της Συνθήκης της Λισσαβώνας

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός προειδοποιεί τους πολεμίους της Συνθήκης της Λισσαβώνας

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα του βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή στις σχέσεις της με την ΕΕ, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αποφασιστική μεταστροφή της κοινής γνώμης υπέρ της Συνθήκης της Λισσαβώνας για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, ενόψει ενός νέου δημοψηφίσματος.

38

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν τόνισε το Σάββατο πως η χώρα του βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή στις σχέσεις της με την ΕΕ, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αποφασιστική μεταστροφή της κοινής γνώμης υπέρ της Συνθήκης της Λισσαβώνας για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, ενόψει ενός νέου δημοψηφίσματος.

Ο Κάουεν ευελπιστεί ότι φέτος θα πείσει τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, ανατρέποντας το «όχι» στο περσινό δημοψήφισμα. Οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι αρχίζουν να κοιτάζουν με θετικό μάτι την Ευρώπη, αντικρίζοντας σε αυτήν ένα δίκτυ ασφαλείας απέναντι στην οικονομική κρίση.

«Δεν υπάρχει τρόπος να αγνοήσουμε το γεγονός ότι το 2009 θα είναι μία αποφασιστική στιγμή για τις σχέσεις μας με την Ευρώπη. Θα διδαχθούμε από τα μαθήματα του παρελθόντος» τόνισε ο Κάουεν, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος του Φιάνα Φέιλ.

Περίπου τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων, που έχουν διαμορφώσει άποψη, δηλώνουν πως θα υποστηρίξουν τη Συνθήκη της Λισσαβώνας σε επόμενο δημοψήφισμα, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιεύεται το Σάββατο στην εφημερίδα Irish Independent.

Ο Κάουεν τόνισε πως θα προτείνει μεταρρύθμιση του νόμου που δίνει την εξουσία στα όργανα του κράτους να ελέγχουν την οικονομική επιφάνεια κομμάτων και οργανώσεων, που επηρεάζουν την κοινή γνώμη στα δημοψηφίσματα, αναγκάζοντάς τες να λογοδοτήσουν για τις ενισχύσεις και τα ποσά που δαπανούν για την προεκλογική εκστρατεία τους.

Η κίνηση του Κάουεν έχει φανερό στόχο τον Ιρλανδό εκατομμυριούχο Ντέκλαν Γκάνλεϊ, του οποίου η αντιευρωπαϊκή οργάνωση Libertas το 2008 κατόρθωσε να πείσει την κοινή γνώμη να καταψηφίσει την Συνθήκη της Λισσαβώνας.

Ο Κάουεν δέχεται πιέσεις από τις Βρυξέλλες και τους οίκους αξιολόγησης να μειώσει το διογκωμένο δημόσιο έλλειμμα, όμως τα πρόσφατα μέτρα λιτότητας αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αντιδημοφιλή, βγάζοντας στους δρόμους 100.000 διαδηλωτές το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο