Λαχταριστές συνταγές και εμπνευσμένες ιδέες για να υποδεχτείτε «γλυκά» το πνεύμα των Χριστουγέννων.
Της Ρίτας Παπαδοπούλου
Το αστέρι του Αϊ-Βασίλη
Ένα απλό κέικ βανίλιας που θα καλύψετε με γλάσο και θα στολίσετε με μαρτσιπάν.
Υλικά για το κέικ
21/2 κούπες φάριν-απ
11/2 κούπα ζάχαρη
1 βιτάμ
1 κούπα γάλα
4 βανίλιες
4 αυγά
Υλικά για την επικάλυψη
600γρ. πάστα αμυγδαλόψιχας (μαρτσιπάν)
11/2 κιλό λευκό γλάσο
στρογγυλή βάση τούρτας διαμέτρου 23εκ.
Για το ντεκόρ
2μ. κόκκινη κορδέλα
350γρ. αμυγδαλόπαστα
φυτικά χρώματα σε μπλε, μαύρο, πράσινο, ροζ, κίτρινο και κόκκινο
ένα μικρό πλάστη
διάφανη μεμβράνη
φόρμα σε σχήμα αστεριού
εργαλεία σχεδιασμού
ροζ σκόνη ζαχαροπλαστικής
λεπτό πινέλο
κορνέ
μαύρο γλάσο για τα μάτια
Εκτέλεση
Χτυπήστε το βιτάμ μέχρι να μαλακώσει και προσθέστε τη ζάχαρη, τα αυγά, τις βανίλιες, το γάλα και το αλεύρι. Ανακατέψτε το μείγμα για τέσσερα λεπτά. Βουτυρώστε καλά και αλευρώστε μια φόρμα κέικ διαμέτρου 15 εκατοστών. Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε το στους 175°C για μία περίπου ώρα. Αφήστε το κέικ να κρυώσει. Έπειτα, καλύψτε το με γλάσο και ανοίξτε με πλάστη το μαρτσιπάν σκεπάζοντας το κέικ. Τυλίξτε την κορδέλα γύρω από τη βάση του, δέστε το και κάντε έναν διπλό κόμπο.
Χρωματίστε την πάστα για το αγιοβασιλιάτικο αστέρι ως εξής: Ένα κομμάτι σε μέγεθος καρυδιού απαλό μπλε, ένα άλλο σε μαύρο, ένα άλλο –ίδιου μεγέθους– πράσινο, ένα άλλο σε μέγεθος φουντουκιού ροζ, ένα κομμάτι σε μέγεθος μπιζελιού κίτρινο, ένα άλλο σε μέγεθος καρυδιού άσπρο και το υπόλοιπο κόκκινο. Για να φτιάξετε το αστέρι του Αϊ-Βασίλη, ξεκινήστε με το κόκκινο αστέρι της βάσης, που θα είναι το σώμα του. Ανοίξτε την πάστα σε πάχος 4 χιλιοστών και χρησιμοποιήστε φόρμα σε σχήμα αστεριού για να σχηματίσετε το σώμα. Κολλήστε το αστέρι απευθείας πάνω στο κέικ ή τοποθετήστε το σε βάση, την οποία έχετε καλύψει με μια παχιά στρώση γλάσου από ζάχαρη, και αφήστε το να στεγνώσει εκεί πριν το βάλετε στο κέικ. Ξετυλίξτε την υπόλοιπη πάστα και χρησιμοποιώντας τα εργαλεία σχεδιασμού φτιάξτε τα γάντια, τις μπότες, τη ζώνη, το δέντρο, το καπέλο, το πρόσωπο και τη γενειάδα του Αϊ-Βασίλη όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Κολλήστε τα πάνω στο κόκκινο αστέρι με λίγο γλάσο.
Χρυσό κέικ φρούτων
Πρόκειται για ένα ελαφρύ και μαλακό κέικ με πολλά φρούτα και χωρίς καθόλου αλεύρι. Αποτελεί το ιδανικό κλείσιμο ενός πλούσιου χριστουγεννιάτικου γεύματος. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε –ακριβώς επειδή δεν έχει αλεύρι– είναι να το κόψετε σε αρκετά μεγάλα κομμάτια, ώστε να μη θρυμματιστεί. Τα καθαρισμένα αμύγδαλα αντικαθιστούν το γλάσο ή το ντεκόρ.
Υλικά (10 μεγάλα κομμάτια)
350γρ. ξερά δαμάσκηνα
250γρ. ξερά βερίκοκα
250γρ. σταφίδες τύπου σουλτανίνα
175γρ. βούτυρο τύπου soft
200γρ. ζάχαρη
125ml λευκό ρούμι
200γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι
225γρ. αμύγδαλα
35γρ. σουσάμι
λίγους σπόρους κάρδαμο (προαιρετικά)
1/4 κ. γλ. κόλιαντρο
3 αυγά
Για τη γαρνιτούρα
75γρ. καθαρισμένα αμύγδαλα
Εκτέλεση
Κόψτε τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα σε μικρά κομμάτια και βάλτε τα σε μια κατσαρόλα μαζί με τις σταφίδες, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το ρούμι και τη μαρμελάδα πορτοκαλιού.
Βράστε το μείγμα για δέκα λεπτά σε χαμηλή φωτιά και αφήστε το να κρυώσει για περίπου μισή ώρα.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 150°C. Βάλτε στη βάση και στα πλάγια του ταψιού χαρτί ψησίματος (λαδόκολα) προκειμένου να μην κολλήσει το κέικ. Το χαρτί πρέπει να εκτείνεται μέχρι και 10 εκατοστά πάνω από το μείγμα.
Ανακατέψτε τα αμύγδαλα, το σουσάμι, τους σπόρους από κάρδαμο και το κόλιαντρο στο παραπάνω μείγμα. Προσθέστε τα αυγά και ρίξτε όλο το μείγμα στο ταψί λειαίνοντας με μια σπάτουλα την επιφάνεια του κέικ. Αρχίζοντας από τη μέση, διακοσμήστε το με τα αμύγδαλα.
Ψήστε το κέικ μία ώρα και σαράντα λεπτά και αφήστε το να κρυώσει στο ταψί. Μόλις κρυώσει, βγάλτε το από το ταψί, τυλίξτε το με διάφανη μεμβράνη και κατόπιν τοποθετήστε το σε αεροστεγές δοχείο, για να μην ξεραθεί.
Ζεστή σοκολάτα
Υλικά (για δύο κούπες)
500ml πλήρες γάλα
100γρ. μαύρη σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
4 κ. γλ. ζάχαρη
25ml λικέρ μέντα
Για το σερβίρισμα
125ml σαντιγί ή κρέμα γάλακτος
3 μπαστουνάκια μέντας ή καραμέλες με μέντα
Εκτέλεση
Χτυπήστε καλά την κρέμα ή τη σαντιγί και βάλτε τη στην άκρη. Βάλτε το γάλα και τα κομμάτια της σοκολάτας σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Προσθέστε τη ζάχαρη, ανακατέψτε καλά και αφήστε τα στη φωτιά, χωρίς όμως να πάρει βράση.
Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ανακατέψτε το μείγμα με τη μέντα και αφήστε τη. Στο μεταξύ, σε ένα πιατάκι θρυμματίστε τις καραμέλες μέντας ή τα μπαστουνάκια για το στόλισμα.
Ρίξτε τη σοκολάτα σε δύο κούπες και από πάνω βάλτε τη σαντιγί και τα θρύμματα από τα μπαστουνάκια ή τις καραμέλες μέντας. Αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε ένα ολόκληρο μπαστουνάκι ή καραμέλα πάνω στη σαντιγί και να δώσετε το δεύτερο σε κάποιον άλλον τυχερό. Αν προτιμάτε τη σοκολάτα σας χωρίς καθόλου αλκοόλ (ώστε να πιούνε και τα παιδιά), αντικαταστήστε το λικέρ με σιρόπι μέντας.
Χριστουγεννιάτικα χωνάκια
Μια έξυπνη, καλαίσθητη και οικονομική ιδέα για να κάνετε δωράκια στους καλεσμένους σας το βράδυ του χριστουγεννιάτικου ρεβεγιόν.
Υλικά
χοντρό χαρτί συσκευασίας σε κόκκινο χρώμα
χάρτινη κορδέλα
αυτοκόλλητες ετικέτες με εορταστικό σχέδιο
κόλλα
καραμέλες ή ζαχαρωτά τύπου γλασέ (συσκευασμένα για να μη λιώσουν)
Εκτέλεση
Κόβετε το χαρτί στις διαστάσεις μιας χαρτοπετσέτας και το τυλίγετε σαν χωνάκι. Το κολλάτε γύρω γύρω με προσοχή και το γεμίζετε με καραμέλες. Φτιάχνετε ένα φιογκάκι και το κολλάτε στο χωνάκι με την αυτοκόλλητη ετικέτα στη μυτερή κορυφή. Το κομψό δωράκι σας είναι έτοιμο.
Το μπισκοτόδεντρο
Λιτό, κομψό και εύγεστο, είναι το δέντρο που θα λατρέψουν τα παιδιά. Μετά το τέλος των γιορτών, μάλιστα, μπορούν να καταναλώσουν τα «στολίδια» του.
Υλικά
Για να πετύχετε αυτό το ισορροπημένο αποτέλεσμα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μπάλες σε δύο χρώματα (π.χ. χρυσές και κόκκινες). Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε και στο σχήμα των στολιδιών. Αποφύγετε οποιοδήποτε σε τετράγωνη φόρμα, γιατί θα χαλάσει την αρμονία. Στολίστε το δέντρο με μπισκότα από τζίντζερ (μεγάλα και ίδιου περίπου μεγέθους). Αντί για τις συνηθισμένες βάσεις που ντύνετε με χαρτί, χρησιμοποιήστε μια γαλβανιζέ γλάστρα σε κόκκινο χρώμα.