"Παρασκήνιο" – (Νέος κύκλος)
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του Ν. Λύτρα, του ζωγράφου που εξέφρασε τον ελληνικό μοντερνισμό στη ζωγραφική. Γιος του μεγάλου ζωγράφου του τέλους του 19ου αιώνα Νικηφόρου Λύτρα, σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον πατέρα του, και στο Μόναχο όπου ενημερώθηκε για τα διεθνή ρεύματα στη ζωγραφική. Γυρνώντας στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 20ου αιώνα αναδείχθηκε σε μια ηγετική προσωπικότητα της ελληνικής τέχνης, ανατρέποντας τα παραδοσιακά δεδομένα που ήθελαν τη ζωγραφική προσκολλημένη στις αξίες και τις αρχές του 19ου αιώνα. Με το έργο του, η ελληνική ζωγραφική «συνομιλεί» με τα μοντέρνα κινήματα στην Ευρώπη. Οι απόψεις του Λύτρα για το ελληνικό φως και το τοπίο, όπως εκφράστηκαν στο έργο του, είναι ζωντανές και σήμερα, γιατί αποκαλύπτουν κάτι από το μυστήριο και τη ποίηση τους.
Δυστυχώς ο Λύτρας δίδαξε μόνο για τρια χρόνια στη σχολή Καλών Τεχνών γιατί τον πρόλαβε ο θάνατος στα 44 χρόνια του. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πώς αν δίδασκε για περισσότερα χρόνια, ίσως άλλαζε σε ένα βαθμό, η μορφή της ελληνικής ζωγραφικής.
Μιλούν η διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης Αφροδίτη Κούρια και οι ζωγράφοι Μάριος Σπηλιόπουλος, Θανάσης Μακρής, Ειρήνη Ηλιοπούλου και Άννα Μαρία Τσακάλη.
Παραγωγή: Ελληνική
Σκηνοθέτης: Λάκης Παπαστάθης
Σήμερα Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, στις 19.00 στην ΕΤ1.
- Η NASA συναρμολογεί drone που θα εξερευνήσει τις εξωγήινες θάλασσες του Τιτάνα
- Έχε το νου σου στο παιδί – Αποκαλυπτική έρευνα του ΚΕΠΕ για την παιδική φτώχεια
- Λευκωσία 2026: Επίδοση στα 58,21μ. και 4η θέση για την Ελίνα Τζένγκο
- Μουζακίτης: «Eυχαριστώ τον Ταρέμι, ήθελα αυτό το γκολ»
- Οι ουρανοί «στενεύουν»: Πώς οι πόλεμοι αυξάνουν τη διάρκεια των πτήσεων
- LIVE: ΑΕΛ Novibet – Αστέρας Τρίπολης



