Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ήττα από τη Γερουσία για την πρόεδρο της Αργεντινής στον «πόλεμο» με τους αγρότες

Ήττα από τη Γερουσία για την πρόεδρο της Αργεντινής στον «πόλεμο» με τους αγρότες

Από τη Γερουσία ήλθε το πλέον ισχυρό πολιτικό πλήγμα για την πρόεδρο της Αργεντινής στον «πόλεμο» που έχει κηρύξει με τις αγροτικές ενώσεις. Ο ίδιος της ο αντιπρόεδρος ψήφισε κατά της φορολογικής νομοθεσίας και τώρα είναι άγνωστο αν το νομοσχέδιο θα πάει στη Βουλή ή θα αποσυρθεί.

30

Από τη Γερουσία ήλθε το πλέον ισχυρό πολιτικό πλήγμα για την πρόεδρο της Αργεντινής στον «πόλεμο» που έχει κηρύξει με τις αγροτικές ενώσεις.

Ο ίδιος της ο αντιπρόεδρος ψήφισε κατά της φορολογικής νομοθεσίας και τώρα είναι άγνωστο αν το νομοσχέδιο θα πάει στη Βουλή ή θα αποσυρθεί.

Πριν από ένα μήνα, η Κριστίνα Φερνάντες είχε δεσμευθεί να στείλει στο Κογκρέσο την επίμαχη νομοθεσία για αύξηση των φόρων, «ώστε η απόφαση να ληφθεί θεσμικά».

Με τον τρόπο αυτό, η πρόεδρος ικανοποίησε ένα από τα αιτήματα των παραγωγών να προωθήσει την νομοθεσία περί αύξησης των φόρων στο Κογκρέσο.

Αρκετοί τότε μιλούσαν για κίνηση τακτικής, δεδομένου ότι το Κογκρέσο ελέγχεται πλήρως από τους περονιστές, κατά συνέπεια ήταν σχεδόν βέβαιο ότι η νομοθεσία θα έπαιρνε το «πράσινο φως».

Τα πράγματα, όμως, πήραν άλλη τροπή. Στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το αποτέλεσμα ήταν 36 ψήφοι υπέρ και 36 κατά. Αυτό που θα έκρινε την τύχη του νομοσχεδίου ήταν η ψήφος του προέδρου του Σώματος -ο οποίος είναι ο αντιπρόεδρος της Αργεντινής. Ο Χούλιο Κόμπος αποφάσισε να ψηφίσει κατά.

«Ήταν η πιο δύσκολη μέρα της ζωής μου» είπε ο ίδιος αργότερα με δάκρυα στα μάτια. Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης ήταν ότι «μακροπρόθεσμα να συνειδητοποιήσει το λάθος του».

Το θέμα πάντως δεν έχει λήξει. Το νομοσχέδιο θα περάσει και από το άλλο Σώμα του Κογκρέσου, το οποίο νωρίτερα φέτος είχε εγκρίνει τα μέτρα.

Οι ενώσεις των αγροτών και παραγωγών κάλεσαν την πρόεδρο να πάρει πίσω τα μέτρα και να ξεκινήσει εκ νέου διάλογος για τον καθορισμό της φορολογικής πολιτικής. Είχαν μάλιστα μόνο καλά λόγια να πουν για τη «δημοκρατική στάση» του αντιπροέδρου…

Η ίδια όμως η Κριστίνα Φερνάντες -η οποία στις 28 Οκτωβρίου 2007 εξελέγη με συντριπτικό ποσοστό-  δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει.

Από το Τσάκο, όπου εγκαινίασε το νέο αεροδρόμιο δήλωσε: «Έχουμε επιλέξει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Να είμαστε η φωνή αυτών που έχουν λίγα, ώστε να δημιουργήσουμε μια περισσότερο δίκαια κοινωνία. Δεν θα τους προδώσουμε» είπε, ενώ αναφέρθηκε εμμέσως στον αντιπρόεδρό της λέγοντας:

«Σε όσους ίσως δεν κατάλαβαν τι είπαμε στον κόσμο τον Οκτώβριο, ελπίζουμε μία μέρα να το καταλάβουν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο