Πρόεδρος με συνοπτικές διαδικασίες ορκίστηκε ο Μουγκάμπε, χωρίς διεθνή αναγνώριση
Πρόεδρος με συνοπτικές διαδικασίες ορκίστηκε την Κυριακή ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, χωρίς όμως την αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας, η οποία αντιδρά έντονα για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. «Φάρσα οι εκλογές» λέει η Μέρκελ, κυρώσεις ζητά η Κ.Ράις.
91
Πρόεδρος με συνοπτικές διαδικασίες ορκίστηκε την Κυριακή ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, χωρίς όμως την αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας, η οποία αντιδρά έντονα για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. «Φάρσα οι εκλογές» λέει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, κυρώσεις ζητά η Κοντολίζα Ράις.
Την Κυριακή η εκλογική επιτροπή της Ζιμπάμπουε ανακοίνωσαν τα επίσημα αποτελέσματα που αναδείκνυαν τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε, τον μοναδικό υποψήφιο, νικητή με ποσοστό 85,51%.
Λίγο αργότερα ο Ρ.Μουγκάμπε ορκιζόταν πρόεδρος για μια ακόμα θητεία πέντε ετών στην επίσημη κατοικία του στη Χαράρε.
«Εγώ, ο Ρόμπερτ Γκάμπριελ Μουγκάμπε ορκίζομαι ότι θα υπηρετήσω στη θέση του προέδρου, μάρτυς μου ο Θεός» είπε ο Ρ.Μουγκάμπε εν μέσω έντονων χειροκροτημάτων.
«Πραγματικά είναι η ελπίδα μου ότι σύντομα και όχι αργότερα θα συνεννοηθούμε ως διαφορετικά πολιτικά κόμματα για το διάλογο για να μειώσουμε τις διαφορές μας και για να αυξήσουμε την συνεργασία και την ενότητά μας» δήλωσε ο Ρ.Μουγκάμπε αναφερόμενος σε πληροφορίες που αναφέρουν ότι θα έχει συνομιλίες με την αντιπολίτευση.
Έντονες όμως είναι οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται την Κίνα ζήτησε από όλες τις χώρες να στηρίξουν έντονες κυρώσεις κατά της Ζιμπάμπουε.
«Είναι τώρα η ώρα για την διεθνή κοινότητα να δράσει έντονα, αλλά κάνουμε διαβουλεύσεις για τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε» δήλωσε μετά τη συνάντησή της με τον Κινέζο ομόλογό της.
Αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε να ενισχυθούν άμεσα οι οικονομικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του καθεστώτος της Ζιμπάμπουε.
«Οι τελευταίες εκλογές στη Ζιμπάμπουε ήταν μία φάρσα. Ως πρόεδρος ο Μουγκάμπε έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση» επισήμανε η Ανγκ.Μέρκελ.
Από το Λονδίνο ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας διεθνούς παρέμβασης για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Ζιμπάμπουε και απηύθυνε έκκληση στην Αφρικανική Ένωση να απορρίψει τη νέα κυβέρνηση του πρόεδρου Ρ.Μουγκάμπε.
Οι ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης θα συναντηθούν τη Δευτέρα για να συζητήσουν για το θέμα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Προειδοποίηση ΔΝΤ: Ο πόλεμος μπορεί να βυθίσει σε επισιτιστική ανασφάλεια άλλα 45 εκατ. ανθρώπους
- Ο Μαρκ Ρούτε αποθέωσε τον… Τραμπ: «Θαυμάζω την ηγεσία του» – Τι είπε για τον «αφανισμό» του Ιράν
- Ρίξτε μια ματιά στο τρένο με το οποίο ταξίδευε ο Τίτο
- Εκτός ο Ευαγγέλου: Χωρίς Έλληνα διαιτητή το μουντιάλ, όπου πάνε Νορβηγός και Σουηδός
- «Κροτίδες» μεταξύ ΠΑΣΟΚ-Γεωργιάδη για τα ρουσφέτια: Τώρα θυμήθηκε το Πάσχα ο ρουσφετάκιας υπουργός για να ξεφύγει
- Οι νέοι αλλάζουν τους κανόνες εργασίας και λένε «όχι» στο burnout του γραφείου – 1 στους 4 επιλέγει τεχνικά επαγγέλματα
- H Γη γίνεται όλο και φωτεινότερη τις νύχτες – Η Ευρώπη όμως σκοτείνιασε
- Ο Κάραγκερ δεν «μάσησε» τα λόγια του για τις μεταγραφές της Λίβερπουλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/evgeni-tcherkasski-6AcF6hcRU8A-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442