Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Αιματηρή διαδήλωση στο Αφγανιστάν κατά της βεβήλωσης του Κορανίου

Αιματηρή διαδήλωση στο Αφγανιστάν κατά της βεβήλωσης του Κορανίου

Δύο Αφγανοί και ένας στρατιώτης των ΝΑΤΟΪκών δυνάμεων σκοτώθηκαν σε διαδήλωση στο Αφγανιστάν με αφορμή το περιστατικό βεβήλωσης του Κορανίου από Αμερικανό στρατιώτη στο Ιράκ. Εν τω μεταξύ, δεκάδες σχολεία μένουν κλειστά λόγω απειλών από Ταλιμπαν.

95

Δύο Αφγανοί και ένας στρατιώτης των ΝΑΤΟΪκών δυνάμεων σκοτώθηκαν σε διαδήλωση στο Αφγανιστάν με αφορμή το περιστατικό βεβήλωσης του Κορανίου από Αμερικανό στρατιώτη στο Ιράκ που το χρησιμοποίησε σαν στόχο σκοποβολής.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τσαγκχαράν, δυτικά της Καμπούλ ενώ νωρίτερα το πλήθος είχε προσπαθήσει να εισβάλλει σε βάση του ΝΑΤΟ.

Αξιωματούχος της αφγανικής αστυνομίας δήλωσε ότι την διαδήλωση είχε οργανώσει θρησκευτική σχολή. Δήλωσε επίσης άγνοια για την προέλευση των πυροβολισμών. Το NATO ανέφερε ότι η αστυνομία πυροβόλησε το πλήθος όπως και ότι τραυματίστηκαν 10 αστυνομικοί και επτά πολίτες

Όπως είχε γίνει γνωστό και όπως προέκυψε από την έρευνα, ένας Αμερικανός στρατιώτης χρησιμοποίησε ένα αντίτυπο του Κορανίου, στο οποίο υπήρχαν και προσβλητικές ζωγραφιές, για την εξάσκηση στη σκοποβολή. Ο στρατιώτης που υπηρετούσε σε ο9μάδα ελευθέρων σκοπευτών, στάλθηκε πίσω στις ΗΠΑ και θα του επιβληθούν κυρώσεις.

Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Ιράκ ζήτησαν συγγνώμη από τους Ιρακινούς σουνίτες συμμάχους τους για το περιστατικό ενώ ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος Μπους ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι συγγνώμη και υποσχέθηκε την τιμωρία του υπεύθυνου.

Κλειστά σχολεία λόγω απειλών

Σε μία άλλη εξέλιξη, το BBC αναφέρει περισσότερα από 50 σχολεία στο Αφγανιστάν παραμένουν κλειστά στην επαρχία Γκαζνί μετά από απειλές κατά της λειτουργίας τους από Ταλιμπάν. Περισσότεροι από 10.000 μαθητές αναγκάζονται να απόσχουν από τα μαθήματα, πολλοί εδώ και μήνες.

Τμήματα της επαρχία φαίνεται ότι βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο Ταλιμπάν οι οποίοι σε επιθέσεις στο νότιο τμήμα της χώρας έχουν εξαναγκάσει σε κλείσιμο ή ακόμα έχουν πυρπολήσει σχολεία.

Παρά τις δυσκολίες και τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές , επτά εκατομμύρια παιδιά ξεκίνησαν το τρέχον σχολικό έτος έναντι μόλις ενός εκατομμυρίου πριν από το 2001 οπότε κατείχαν την εξουσία οι Ταλιμπάν που απαγόρευαν την πρόσβαση των γυναικών στην εκπαίδευση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο