Επικρίνει η Ράις την πρωτοβουλία του Τζίμι Κάρτερ να συναντηθεί με τη Χαμάς
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις επέκρινε την πρωτοβουλία του πρώην προέδρου Τζίμι Κάρτερ να έχει συνομιλίες με τη Χαμάς, προσθέτοντας ότι η ίδια τον είχε συμβουλέψει να μην το πράξει.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις επέκρινε την πρωτοβουλία του πρώην προέδρου Τζίμι Κάρτερ να έχει συνομιλίες με τη Χαμάς, προσθέτοντας ότι η ίδια τον είχε συμβουλέψει να μην το πράξει.
«Συμβουλέψαμε τον πρόεδρο Κάρτερ να μην πάει στην περιοχή και, ειδικότερα, να μην έχει επαφές με τη Χαμάς» δήλωσε η Ράις, προσθέτοντας ότι μόνο ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς μπορεί να λαμβάνει μέρος στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.
Ο Αμπάς «είναι ο Παλαιστίνιος ηγέτης που είναι αφοσιωμένος στην ειρήνη», πρόσθεσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Ο Τζίμι Κάρτερ είχε συναντηθεί στα μέσα του μήνα με τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ στη Δαμασκό.
Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος μετέφερε πρόταση Ισραηλινού υπουργού -κόντρα στην επίσημη θέση της κυβέρνησης Ολμέρτ- για διαπραγμάτευση με στόχο την απελευθέρωση κρατουμένων.
Από την πλευρά του, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν, υπερασπίστηκε την πρωτοβουλία του Τζίμι Κάρτερ να συναντηθεί με τον ηγέτη της Χαμάς.
«Δεν πιστεύω ότι αυτή η κριτική είναι πλήρως δικαιολογημένη», τόνισε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην αντιδρούμε με τρόπο υπερβολικό και αντιθέτως να επωφεληθούμε από όλα τα ανοίγματα που πέτυχε ο πρόεδρος Κάρτερ».
Υπογράμμισε ακόμη ότι ο Τζίμι Κάρτερ «είναι ο μόνος πρόεδρος που ήταν ικανός να διαπραγματευτεί την ειρήνη μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ και αυτό οφείλουμε να του το αναγνωρίζουμε» αναφερόμενος στην συμφωνία που πέτυχε το 1979.
* Σε μία άλλη εξέλιξη, πληροφορίες του Associates Press αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ θα αποστείλουν ανώτατο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να συνεισφέρει στις προσπάθειες του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού και ειδικού απεσταλμένου για την Μέση Ανατολή Τόνι Μπλερ. Ο Ρόμπερτ Ντάνιν, υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Μέσης Ανατολής, θα αναλάβει καθήκοντα σαν αρχηγός αποστολής.
Ένα φρούτο με μεγάλη ιστορία, που όμως τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.