Η κρίση με τα τρόφιμα θα απειλήσει την παγκόσμια ασφάλεια, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Σήμα κινδύνου για τη ραγδαία αύξηση στις τιμές των τροφίμων από τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος δηλώνει από το βήμα διάσκεψης στη Γκάνα ότι εάν δεν ελεγχθεί η κρίση απειλείται ο ρυθμός ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας, αλλά και η ίδια η παγκόσμια ασφάλεια.
Σήμα κινδύνου για τη ραγδαία αύξηση στις τιμές των τροφίμων από τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος δηλώνει από το βήμα διάσκεψης στη Γκάνα ότι εάν δεν ελεγχθεί η κρίση απειλείται ο ρυθμός ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας, αλλά και η ίδια η παγκόσμια ασφάλεια.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αισθητή ανατίμηση των δημητριακών, κρίνοντας ότι αν τέτοια φαινόμενα δεν ελεγχθούν κατάλληλα και έγκαιρα, τότε θα βραδύνει και η επίτευξη του στόχου του μεγάλου περιορισμού της φτώχειας, διεθνώς, περί το 2015, μεταδίδει το Reuters.
«Κινδυνεύουν να χαθούν επτά ολόκληρα έτη από τη δουλειά μας» είπε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναφερόμενος στη «Διακήρυξη της Χιλιετίας» από τον ΟΗΕ το έτος 2000.
«Κινδυνεύουμε, λοιπόν, να επανέλθουμε στο τετραγωνάκι της αφετηρίας» προσέθεσε, κάνοντας προφανώς μία παρομοίωση με τα ομαδικά επιτραπέζια παιχνίδια. «Παγκόσμια ασφάλεια, κοινωνική πρόοδος και οικονομική ανάπτυξη θα πληγούν οπωσδήποτε, εφόσον τα πράγματα αφεθούν στην τύχη τους» προειδοποίησε.
Ο Μπαν Γκι-μουν άνοιξε την Κυριακή τις εργασίες διάσκεψης για το εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη που λαμβάνει χώρα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στην Ακρα της Γκάνας.
Η ραγδαία αύξηση στις τιμές των τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα έχει λάβει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) Ζακ Ντιούφ διαβλέπει κίνδυνο νέων κοινωνικών αναταραχών, υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαία η μείωση των τιμών.
Τον κώδωνα του κινδύνου έχει κρούσει και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, λέγοντας ότι η αύξηση στις τιμές των τροφιμών μπορεί να οδηγήσει περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους στις φτωχές χώρες του κόσμου σε μεγαλύτερη ένδεια.
Ένα φρούτο με μεγάλη ιστορία, που όμως τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.