Αμφιβάλλει για την νομιμότητα του εικονικού πνιγμού ο διευθυντής της CIA
Ο διευθυντής της CIA Μάικλ Χέιντεν εξέφρασε αμφιβολίες για την νομιμότητα της πρακτικής του εικονικού πνιγμού που έχουν χρησιμοποιήσει ανακριτές της υπηρεσίας εναντίον υπόπτων για τρομοκρατική δραστηριότητα. Ο Χέιντεν είχε καταθέσει τις προηγούμενες ημέρες ότι η πρακτική έχει χρησιμοποιηθεί.
95
Ο διευθυντής της CIA Μάικλ Χέιντεν εξέφρασε την Πέμπτη αμφιβολίες για την νομιμότητα της πρακτικής του εικονικού πνιγμού που έχουν χρησιμοποιήσει ανακριτές της υπηρεσίας εναντίον ατόμων υπόπτων για τρομοκρατική δραστηριότητα.
Τις προηγούμενες ημέρες, μιλώντας σε επιτροπή της Γερουσίας ο Χέιντεν είχε καταθέσει ότι η πρακτική έχει χρησιμοποιηθεί, έχει σώσει ζωές Αμερικανών και πιθανόν θα χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον.
«Κατά τη γνώμη μου, την γνώμη των δικηγόρων μου, και των δικηγόρων του υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν είναι βέβαιο αν η τεχνική μπορεί να θεωρηθεί σύννομη με το τρέχον καθεστώς», υπογράμμισε.
Στην επιτροπή αρμόδια για τις μυστικές υπηρεσίες στην Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Χέιντεν επανέλαβε ότι ζήτησε την απαγόρευση της πρακτικής το 2006. Ο εικονικός πνιγμός είχε χρησιμοποιηθεί το 2002 και το 2003 σε βάρος υπόπτων για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα. «Όλες οι τεχνικές που είχαμε χρησιμοποιήσει θεωρούνταν νόμιμες», τόνισε ο Χέιντεν.
Νωρίτερα την Πέμπτη, ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Μουκάσεϊ δήλωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα διερευνήσει το αν οι ανακριτές ενήργησαν νόμιμα ότι χρησιμοποιησαν την τεχνική κατά των υπόπτων για την τρομοκρατία.
Ο εικονικός πνιγμός (waterboarding) θεωρείται βασανιστήριο και η χρήση του απαγορεύεται από διεθνείς συμβάσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Πόλεμος στο Ιράν: Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκονται επιχειρήσεις και καταναλωτές
- Κλιντ Ίστγουντ: Πώς περνά τις μέρες του ένα «σκαλί» πριν τα 96;
- Σχέση: Τι μένει μετά τον χωρισμό;
- Μια ματιά στο ακόμη πιο επικίνδυνο σίκουελ του «Peaky Blinders»
- Η σιωπηλή πανδημία: Η κατάρρευση της ψυχικής υγείας των εφήβων
- Libération για Αλέξη Τσίπρα: Η ηχηρή πολιτική επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού
- Το χειρότερο πρώτο τρίμηνο απολύσεων από το 2023 για τις εταιρείες τεχνολογίας – Η επίπτωση της AI
- Υποκλοπές: «Το Ρεπορτάζ» που κάνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να μην κοιμάται ήσυχος»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aziz-acharki-jJbMgASm6l4-unsplash-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442