Το Σάββατο αναμένεται η τελευταία φετινή έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα
Επιστήμονες του ΟΗΕ και διαπραγματευτές από 145 χώρες συναντώνται από τη Δευτέρα στη Βαλένθια προκειμένου να οριστικοποιήσουν την τέταρτη και τελευταία έκθεση για την παγκόσμια θέρμανση και τα μέτρα αντιμετώπισής της. Η περίληψη θα αποτελέσει τη βάση για το διάδοχο του Κιότο.
Επιστήμονες του ΟΗΕ και διαπραγματευτές από 145 χώρες συναντώνται από τη Δευτέρα στη Βαλένθια προκειμένου να οριστικοποιήσουν την τέταρτη και τελευταία έκθεση για την παγκόσμια θέρμανση και τα μέτρα αντιμετώπισής της.
Το τελικό κείμενο που θα δημοσιοποιηθεί το Σάββατο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς θα αποτελέσει τη βάση για τη διεθνή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μπαλί το Δεκέμβριο, με στόχο τον καθορισμό της στρατηγικής που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο μετά τη λήξη του το 2012.
Το κείμενο θα συνοψίζει σε μερικές δεκάδες σελίδες τις τρεις εκθέσεις που έχει δημοσιεύσει φέτος ο ΟΗΕ, για την επιστημονική βάση της κλιματικής αλλαγής, τις πιθανές επιπτώσεις και τα μέτρα αντιμετώπισης αντίστοιχα.
Κάθε γραμμή του κειμένου θα αποτελέσει αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων από τις κυβερνήσεις και η τελική του μορφή θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα.
Θα ήταν εγκληματικό και ανεύθυνο να μην κάνουμε τίποτε κατά της παγκόσμιας θέρμανσης, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ίβο ντε Μπουρ, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ, η οποία οργανώνει τη συνάντηση της Βαλένθια.
Η IPCC μοιράστηκε με τον τέως αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.
Στην πρώτη της φετινή έκθεση, η IPCC προειδοποεί ότι μέχρι το 2100 η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα έχει αυξηθεί κατά 1,1 έως 6,4 βαθμούς Κελσίου και η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανυψωθεί από 18 έως 59 εκατοστά.