Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Σε κλείσιμο δέκα υποκαταστημάτων και 26 πρακτορείων προχωρά η ΤτΕ

Σε κλείσιμο δέκα υποκαταστημάτων και 26 πρακτορείων προχωρά η ΤτΕ

Για εξοικονόμηση πόρων ύψους 20 έως 30 εκατ. ευρώ ετησίως, η ΤτΕ προωθεί οργανωτικές μεταβολές. Οι αλλαγές αφορούν 351 υπαλλήλους. Η διοικητική αναδιάρθρωση κρίθηκε επιβεβλημένη μετά τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην οικονομία, είπε ο Ν.Γκαργκάνας.

93

Eξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών ύψους 20 έως 30 εκατ. ευρώ ετησίως προκύπτει από τις οργανωτικές μεταβολές υπηρεσιακών μονάδων της που προωθεί η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως ανακοίνωσε ο διοικητής Νίκος Γκαργκάνας, το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας, σε συμφωνία με το Σύλλογο των Εργαζομένων, απεφάσισε το κλείσιμο δέκα υποκαταστημάτων και 26 πρακτορείων ανά την Ελλάδα, καθώς και την συγχώνευση οκτώ τμημάτων στο κεντρικό κατάστημα της ΤτΕ.

Οι αλλαγές αυτές αφορούν 351 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 51 έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν εφόσον το επιθυμούν, ενώ 36 έως 45 άτομα θα στελεχώσουν τις θυρίδες που θα δημιουργηθούν στη θέση των καταργούμενων υποκαταστημάτων.

Επίσης κίνητρα εξόδου θα δοθούν σε όσους βρίσκονται κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης, χωρίς όμως τούτο, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Γκαργκάνας, να συνιστά πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

Ο κ. Γκαρκάνας επεσήμανε ότι η διοικητική αναδιάρθρωση κρίθηκε επιβεβλημένη μετά τις γενικότερες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια (ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, υιοθέτηση του ευρώ κλπ), με δεδομένο μάλιστα ότι η ΤτΕ διαθέτει εντός της ευρωζώνης το πλέον πολυάριθμο προσωπικό σε αναλογία με τον πληθυσμό της χώρας μας.

Το προσωπικό ανέρχεται σήμερα σε 2.766 άτομα και εξ αυτών το ένα τρίτο περίπου εργάζεται σε περιφερειακές μονάδες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των μεταβολών που επέρχονται, έχει ως εξής όσον αφορά στο κλείσιμο των δέκα καταστημάτων: το 2007 τα υποκαταστήματα Αργοστολίου και Δράμας, το 2008 τα υποκαταστήματα Πειραιώς, Αγρινίου και Ξάνθης, το 2009 τα υποκαταστήματα Σπάρτης και Φλώρινας, το 2010 τα υποκαταστήματα Κέρκυρας και Ρεθύμνου και το 2011 το υποκατάστημα Πύργου.

Στη θέση των εννέα από τα παραπάνω υποκαταστήματα (πλην του Υποκαταστήματος Πειραιώς, οι εργασίες του οποίου μεταφέρονται στο Κεντρικό Κατάστημα) θα λειτουργήσουνΘυρίδες, με κύριο αντικείμενο τις εργασίες που αφορούν τις συναλλαγές με το ελληνικό δημόσιο και τους δημόσιους οργανισμούς.

Η λειτουργία 26, από τα 67 συνολικά, πρακτορείων της Τράπεζας που είναι εγκατεστημένα σε ισάριθμες Δ.Ο.Υ., θα διακοπεί, ύστερα από ειδική προς τούτο συμφωνία της Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Επίσης, ύστερα από ειδική συμφωνία της Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, οι διαχειριστές της Τράπεζας στις Δ.Ο.Υ. και στα τελωνεία θα επανέλθουν στις μονάδες που είναι ενταγμένοι (κεντρικό, υποκαταστήματα, θυρίδες).

Oκτώ τμήματα στο κεντρικό κατάστημα της Τ.τ.Ε. συγχωνεύονται με άλλα τμήματα της Τράπεζας.

Όπως εξήγησε ο κ. Γκαργκάνας, η Τράπεζα της Ελλάδος ακολούθησε το παράδειγμα άλλων κεντρικών τραπεζών, όπως της Γερμανίας η οποία περιόρισε τα καταστήματα της σε 87 από 154, της Γαλλίας σε 96 από 213, της Ισπανίας σε 22 από 52 και του Βελγίου σε 7 από 22 αντιστοίχως.

Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε ότι η θητεία του λήγει στις 14 Ιουνίου 2008.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο