Ανευ όρων συμμόρφωση του Ιράν στο θέμα του πυρηνικού του προγράμματος ζητά η Μέρκελ
Την άνευ όρων συμμόρφωση του Ιράν στις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας και της ΙΑΕΑ σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου ζήτησε η Ανγκελα Μέρκελ, ενώ βολές κατά της Τεχεράνης εξαπέλυσε και ο Βλ.Πούτιν. Επαφές Λαριτζανί-Σολάνα την Κυριακή.
Μία ακόμα προειδοποίηση της διεθνούς κοινότητας προς το Ιράν, αυτή τη φορά διά στόματος Μέρκελ. Η καγκελάριος της Γερμανίας κάλεσε το Ιράν να συμμορφωθεί χωρίς όρους με την απαίτηση της διεθνούς κοινότητας να διακόψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.
Η ίδια συμπλήρωσε ότι αν το Ιράν δεν ακολουθήσει αυτή την οδό, απειλείται με ακόμα μεγαλύτερη απομόνωση.
Οι δηλώσεις της Μέρκελ έγιναν στη διάρκεια διάσκεψης για την ασφάλεια στο Μόναχο. Στη διάσκεψη παίρνουν μέρος ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο γγ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ και πολλοί υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας.
«Δεν δεχόμαστε με κανένα τρόπο τα ξεσπάσματα του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ εναντίον του Ισραήλ» συνέχισε η καγκελάριος, υπενθυμίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στο Ιράν.
Το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράν αποδεικνύει την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας, κατέληξε.
Βολές και από τον Πούτιν
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Ρώσος πρόεδρος. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναρωτήθηκε γιατί το Ιράν δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να δώσει εξηγήσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί το Ιράν δεν έχει απαντήσει πλήρως και εποικοδομητικά στα ερωτήματα και τις ανησυχίες του Μοχάμεντ ελ Μπαραντεί» δήλωσε ο Πούτιν.
Η απάντηση του Ιράν
Από την πλευρά της η Τεχεράνη επανέλαβε ότι η διαφορά με τη Δύση μπορεί να λυθεί με διαπραγματεύσεις. Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών του Ιράν ΑλΊ Λαριτζανί θα έχει την Κυριακή συνομιλίες με τον επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα.
«Το θέμα μπορεί να επιλυθεί με διαπραγμάτευση. Και στο παρελθόν είχαμε εποικοδομητικές συνομιλίες με τον Σολάνα και θεωρούμε ότι αν είχαν συνεχιστεί, θα είχαμε καταλήξει σε συμφωνία» δήλωσε ο ίδιος στο Reuters.