Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Στη συνταγματική αναθεώρηση παραπέμπει η κυβέρνηση τη λύση στο θέμα του Μισθοδικείου

Στη συνταγματική αναθεώρηση παραπέμπει η κυβέρνηση τη λύση στο θέμα του Μισθοδικείου

Ουδέν νεώτερο προέκυψε από τη συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης με τον πρωθυπουργό για το θέμα των αυξήσεων των δικαστικών. Ο Αν.Παπαληγούρας παρέπεμψε τη λύση του ζητήματος στη συνταγματική αναθεώρηση και ζήτησε να μην προβάλλονται υπερβολικές αξιώσεις. Αναδίπλωση από Ρ.Κεδίκογλου.

53

Ουδέν νεώτερο προέκυψε από τη συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης με τον πρωθυπουργό, τη Δευτέρα, για το θέμα των αυξήσεων των δικαστικών, μετά την απόφαση του Μισθοδικείου. Ο Αν.Παπαληγούρας παρέπεμψε τη λύση του ζητήματος στη συνταγματική αναθεώρηση και ζήτησε να μην προβάλλονται υπερβολικές αξιώσεις. Αναδίπλωση από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η λύση στο πρόβλημα θα έλθει μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση και τόνισε: «Έχω την πίστη ότι συνολικότερα όλοι οι εμπλεκόμενοι θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει να προβάλλονται υπερβολικές αξιώσεις σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα».

Ο Αν.Παπαληγούρας επιβεβαίωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, αλλά δεν αποκάλυψε το περιεχόμενό της. Μετά την επικοινωνία αυτή, πάντως, φαίνεται ότι υπάρχει αναδίπλωση του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ, ο Ρωμύλος Κεδίκογλου επισήμανε ότι όχι μόνο δεν διεκδικεί την αύξηση, αλλά ουσιαστικά έχει παραιτηθεί και εκείνος του δικαιώματός του, αφού δεν έκανε αγωγή και ούτε σκοπεύει να κάνει στο μέλλον.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των εισαγγελέων Σ.Μπάγιας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν υπερβολικές απαιτήσεις, αλλά ζητείται η εκπλήρωση δίκαιων απαιτήσεων.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προτείνει συνταγματική ρύθμιση που να αφορά τον περιορισμό της δυνατότητας των δικαστηρίων να ορίζουν το ύψος αυξήσεων, επιδομάτων και αναδρομικών αμοιβών για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος σημείωσε ότι πρόκειται για «μια εκπεφρασμένη και καταγεγραμμένη πρόταση της κυβέρνησης».

Πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ, σχετικά με τις αλλαγές που μπορεί να επέλθουν στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, αναφέρουν ότι ενδέχεται να αποσυνδεθεί ο μισθός των δικαστικών από εκείνους των ανώτατων κρατικών λειτουργών, ή οι αποφάσεις για αυξήσεις στους μισθούς των δικαστικών να μην έχουν αναδρομική ισχύ, ώστε να μην ανατρέπεται η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχολιάζοντας την απόφαση του Μισθοδικείου, ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης την χαρακτήρισε «εξωφρενική».

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ανέφερε: «Θεωρώ ότι ως θεματοφύλακας των χρημάτων των φορολογουμένων πρέπει να κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να αποτρέπουμε την υλοποίηση τέτοιων εξωφρενικών αποφάσεων. Δεν μπορούμε βέβαια να παρανομήσουμε και να πούμε ότι δεν την υλοποιούμε. Το κράτος, όμως, έχει τη δυνατότητα να προασπίσει τα συμφέροντα του φορολογουμένου. Θα αντιμετωπίσουμε, λοιπόν, σε όλα τα αρμόδια δικαστήρια τις πρόσφατες αποφάσεις και θα αντιμετωπίσουμε με εκπροσώπους του Νομικού Συμβουλίου του κράτους για να μην αποβούν εις βάρος των φορολογουμένων».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης: «Όλα αυτά τα οποία διακινεί η κυβέρνηση με αφορμή το θέμα του λεγόμενου Μισθοδικείου, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άρση της δικαστικής προστασίας Ελλήνων πολιτών σε ό,τι αφορά τις αποδοχές που δικαιούνται, είναι απολύτως απαράδεκτα και δεν μπορούν να τεθούν σε συζήτηση».

Τροπολογία για την αντιμετώπιση του θέματος που προέκυψε με τις αποφάσεις του Μισθοδικείου σχετικά με τις αυξήσεις των δικαστικών λειτουργούν κατέθεσαν έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στην ρύθμιση προβλέπεται ότι:

«Σε περίπτωση έκδοσης αντίθετων αποφάσεων του Ειδικού Δικαστηρίου για το ίδιο νομικό ζήτημα, μπορεί με αίτηση των υπουργών, Οικονομίας και Δικαιοσύνης, που υποβάλλεται μέσα σε προθεσμία τριών μηνών από τη δημοσίευση της νεότερης απόφασης ή εξήντα ημερών από την κοινοποίηση της στους υπουργούς, να ζητηθεί η άρση της αντίθεσης. Η αίτηση εκδικάζεται από το Ειδικό Δικαστήριο, στη σύνθεση του οποίου δεν μετέχουν μέλη των συνθέσεων του που εξέδωσαν τις αντίθετες αποφάσεις εκτός και αν δεν καθίσταται κατά τον τρόπο αυτό εφικτή η συγκρότηση του δικαστηρίου. Στη δίκη για την άρση της αντίθεσης οι διάδικοι των δικών στις οποίες εκδόθηκαν οι αντίθετες αποφάσεις μετέχουν αυτοδικαίως».

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Μισθοδικείου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνος δήλωσε: «Η απόφαση του Μισθοδικείου, νομίζω, έχει ξεπεράσει τα όρια ηθικής και πολιτικής ανοχής και αντοχής της κοινωνίας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο