Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Λύση για τις αυξήσεις των δικαστικών συζητούν τη Δευτέρα Καραμανλής, Παπαληγούρας

Λύση για τις αυξήσεις των δικαστικών συζητούν τη Δευτέρα Καραμανλής, Παπαληγούρας

Αποφασισμένη να μην εφαρμοστεί η απόφαση για τις αυξήσεις των δικαστικών εμφανίζεται η κυβέρνηση και μελετά την τροποποίηση των επίμαχων άρθρων για το Μισθοδικείο. Το θέμα θα συζητήσουν τη Δευτέρα οι κ.κ. Καραμανλής και Παπαληγούρας. Ενστάσεις για λύση μέσω του Συντάγματος εκφράζουν δικαστικοί.

27

Αντίθετη στο ενδεχόμενο υπέρογκων αυξήσεων στους μισθούς των δικαστικών, λόγω της απόφασης του Μισθοδικείου, εμφανίζεται η κυβέρνηση και αναζητά λύση μέσω της αναθεώρηση του Συντάγματος. Το θέμα αυτό απασχολήσει τη Δευτέρα τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή και τον υπουργό Δικαιοσύνης Αν.Παπαληγούρα.

Ο κ. Παπαληγούρας έδωσε την περασμένη Παρασκευή το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, δηλώνοντας, έπειτα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ότι «η Συνταγματική αναθεώρηση είναι αυτή που θα δώσει λύση στο ζήτημα».

Η κυβέρνηση ενδεχομένως να επιχειρήσει να λύσει το αδιέξοδο μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 100 και της συγκρότησης Συνταγματικού Δικαστηρίου που θα λύνει και τις διαφορές μεταξύ των δικαστικών αρχών.

Στην πρόταση αυτή συμφωνεί σε γενικές γραμμές και το ΠΑΣΟΚ, όμως υπάρχουν διαφωνίες στον τρόπο συγκρότησης του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για παράδειγμα, προτείνει να αναδεικνύεται από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, τάσσεται υπέρ της τροποποίησης του άρθρου 88 για τους μισθούς των δικαστικών και προτείνει να τεθούν περιορισμοί.

Ο κ. Αλογοσκούφης υιοθετεί την πρόταση της Επιτροπής Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, η οποία μεταξύ άλλων λέει ότι οι αποδοχές δεν είναι δυνατόν «να υπερβαίνουν πέραν του 30% τις μισθολογικές αποδοχές του ευρισκόμενου στην ανώτατη κλίμακα άλλου κρατικού λειτουργού».

Προς το παρόν, όμως, το οικονομικό επιτελείο καλείται να βρει φόρμουλα για να αρθεί το αδιέξοδο που έχει προκύψει με τις δύο αντίθετες αποφάσεις του δικαστηρίου και να μην καταβάλλει τις μεγάλες αυξήσεις στους δικαστικούς.

«Είναι εντελώς αδικαιολόγητη μία τέτοιου είδους απόφαση» δηλώνει για το Μισθοδικείο ο κ. Αλογοσκούφης στο Πρώτο Θέμα. «Δεν μπορεί οι δικαστές να συγκρίνονται με τα μέλη ανεξάρτητων αρχών που δεν είναι μόνιμα, έχουν μικρή θητεία και προσλαμβάνονται επειδή διαθέτουν ειδικές γνώσεις και δεξιότητες».

«Εξετάζω νομικά το θέμα προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες. Και επιτέλους, αν εκεί είναι το πρόβλημα θα μειώσουμε το μισθό του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τροπολογία-προσθήκη στο νόμο περί μισθολογικών διαφορών 3038/2002 ετοίμασε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, εισηγούμενος προσθήκη δικονομικού μηχανισμού για την άρση της αντίθεσης μεταξύ αποφάσεων του Ειδικού Δικαστηρίου που αντιμετωπίζουν το ίδιο νομικό ζήτημα με διαφορετικό τρόπο.

Ενστάσεις δικαστών

Ενστάσεις για παρόμοιες πρωτοβουλίες εκφράζουν δικαστές. Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας Κ.Κουσούλης, επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Η αρμοδιότητα των δικαστηρίων να εξετάζουν προσφυγές κατά άδικων μισθολογικών ρυθμίσεων στηρίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 του Συντάγματος για την ισότητα και στο άρθρο 26 για τη διάκριση των εξουσιών. Οι διατάξεις αυτές ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του Συντάγματος και δεν μπορούν να αναθεωρηθούν.

»Η παράβαση της ισότητας δεν μπορεί να θεραπευθεί ούτε με την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο επιλέγεται ως μέτρο για τον περιορισμό της δικαστικής προστασίας – είναι ενδιαφέρον ότι όσο οι διάφοροι νεοπαγείς θεσμοί αποτυγχάνουν, τόσο πιο έντονα εκδηλώνεται η επιθυμία για τη δημιουργία νέων, και μάλιστα μεγαλύτερου διαμετρήματος.

»Η χώρα μας δεσμεύεται από τη σύμβαση της Ρώμης που προστατεύει όχι μόνο τα εμπράγματα, αλλά και τα ενοχικά περιουσιακά δικαιώματα των πολιτών, στα οποία περιλαμβάνονται και οι απαιτήσεις από μισθούς, κ.λπ. Θυμίζουμε ότι εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας λαμβάνουν το ΛΑΦΚΑ, το οικογενειακό επίδομα και άλλες παροχές μόνο και μόνο επειδή προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κι αυτή, εφαρμόζοντας την αρχή της ισότητας, τους δικαίωσε.

»Το θέμα αυτό δεν αντιμετωπίζεται με περιορισμό της δικαστικής προστασίας των πολιτών, αλλά με εξάλειψη των αιτίων που το προκαλούν. Όσο οι μισθολογικοί νόμοι θα παραβιάζουν την αρχή της ισότητας, θα θεσπίζονται με αδιαφανή κριτήρια και θα δημιουργούν αδικαιολόγητες ανισότητες σε ομάδες πολιτών που βρίσκονται κάτω από τις ίδιες συνθήκες, με άλλους, στους οποίους χορηγήθηκαν παροχές, το πρόβλημα θα υπάρχει. Θα υπάρχει και θα γίνει όλο και οξύτερο, ενώ η ανάγκη δικαστικής προστασίας, όπως είναι φυσικό θα αυξάνει. Τυχόν κατάργησή της θα οδηγήσει νομοτελειακά σε μεγάλες εντάσεις» καταλήγει ο κ. Κουσούλης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο