Αντίθετοι και οι δικαστικοί λειτουργοί με την εγκύκλιο του Ρ.Κεδίκογλου
Οποιαδήποτε παρέμβαση στο δικαιοδοτικό έργο του δικαστή είναι ανεπίτρεπτη κρίνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σχετικά με την εγκύκλιο του προέδρου του Αρείου Πάγου για τα ασφαλιστικά μέτρα υπέρ εργαζομένων. Αποχή δικηγόρων στις 20 Νοεμβρίου από τον Άρειο Πάγο.
«Οποιαδήποτε παρέμβαση στο δικαιοδοτικό έργο του δικαστή, απ όπου και αν αυτή προέρχεται, είναι ανεπίτρεπτη, σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και του Οργανισμού Δικαστηρίων» κρίνει το ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με αφορμή την πρόσφατη εγκύκλιο του προέδρου του Αρείου Πάγου Ρ.Κεδίκογλου προς τους Πρωτοδίκες με την οποία ζητά να εκδίδουν με φειδώ αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων υπέρ των εργαζομένων.
Η Ένωση των δικαστικών λειτουργών θεωρεί ότι το περιεχόμενο της εγκυκλίου, όπως αυτή έχει διατυπωθεί, θα μπορούσε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι γενόμενες επισημάνσεις του προέδρου του Αρείου Πάγου ενέχουν οδηγία προς τους δικαστικούς λειτουργούς, παρότι ο τελευταίος με δηλώσεις του διευκρίνισε ότι αυτές (επισημάνσεις) σε καμία περίπτωση δεν ενέχουν υπόδειξη ή παρέμβαση στο δικαιοδοτικό τους έργο. Σε κάθε περίπτωση, οι δικαστικοί λειτουργοί «ασκούν τα καθήκοντά τους με γνώμονα μόνο το Σύνταγμα, τους νόμους και τη συνείδησή τους».
Σημειώνεται ότι πέντε μέλη του 15μελούς Διοικητικού Συμβουλίου τηςΈνωσης εξέφρασαν την άποψη ότι η εγκύκλιος πρέπει να ανακληθεί, καθώς «συνιστά ανεπίτρεπτη επέμβαση στην άσκηση του δικαιοδοτικού έργου των δικαστών, κάτι που είναι αντίθετο στις διατάξεις του Συντάγματος και της νομοθεσίας», ενώ δύο μέλη του ΔΣ εξέφρασαν την άποψη ότι καλώς ο Κεδίκογλου εξέδωσε την εγκύκλιο.
Στο μεταξύ,η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε 24ωρη προειδοποιητική αποχή από τις δίκες στον Άρειο Πάγο, στις 20 Νοεμβρίου, αντιδρώντας στην επίμαχη εγκύκλιο. Η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας είχε ζητήσει ή την ανάκληση της εγκυκλίου ή την έκδοση νέας ερμηνευτικής εγκυκλίου, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έγινε.
Η ελευθερία (αίσθημα αυτονομίας) ενισχύει την ευτυχία σε όλο τον κόσμο, αλλά μια εκτεταμένη διεθνής μελέτη δείχνει ότι προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη χαρά σε πλουσιότερες χώρες,