Αποσύνδεση του Λυκείου από τις Πανελλαδικές εισηγείται ο Θ.Βερέμης
Αποσύνδεση του Λυκείου από την εισαγωγή στα ΑΕΙ, με ταυτόχρονη δημιουργία προκαταρκτικού έτους σπουδών, εισηγείται ο Θ.Βερέμης και εκτοξεύει νέες βολές κατά των «αιώνιων φοιτητών». Αλλαγές στο ισχύον εισαγωγικό σύστημα, προτείνει και ο Γ.Μπαμπινιώτης.
Αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την ταυτόχρονη δημιουργία προκαταρκτικού έτους σπουδών στα Πανεπιστήμια, εισηγείται ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) Θάνος Βερέμης.
Σε δηλώσεις του στα Νέα, ο κ. Βερέμης επισημαίνει πως μέσα στον Νοέμβριο θα συγκληθεί η επιτροπή του ΕΣΥΠ που θα συντάξει τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του εξεταστικού συστήματος, οι οποίες αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέχρι τα Χριστούγεννα ή τις αρχές του επόμενου έτους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΥΠ, η επιτροπή θα προτείνει να αποσυνδεθεί το Λύκειο από την εξεταστική διαδικασία και να δημιουργηθεί Εθνικό Κέντρο Εξετάσεων. Oι μαθητές, είτε βάσει του βαθμού τους (κοντά στο 15) είτε κατόπιν εξετάσεων σε τέσσερα μαθήματα θα εισάγονται σε προκαταρκτικό έτος πανεπιστημιακών σπουδών.
Στο έτος αυτό προετοιμάζονται σε γενικά μαθήματα, με ύλη επιλογής των Πανεπιστημίων, ώστε κατόπιν να εισαχθούν στη Σχολή επιλογής τους, βάσει των επιδόσεών τους κατά τη διάρκεια του έτους.
Όσον αφορά στο προκαταρκτικό έτος, μελετάται αυτό να αφαιρεθεί είτε από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση είτε από την πρωτοβάθμια. Επίσης, υπάρχει η σκέψη οι μαθητές της Γ Λυκείου να δηλώνουν σε ποια Σχολή επιθυμούν να εισαχθούν. Όσοι ζητήσουν να εισαχθούν σε Σχολές όπου η ζήτηση είναι μικρότερη από την προσφορά θέσεων, θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις, εφόσον έχουν βαθμό πάνω από τη βάση. Oι υπόλοιποι θα εισάγονται στο προπαρασκευαστικό έτος.
Βολές κατά φοιτητών
Την ίδια ώρα, ο κ. Βερέμης εκτοξεύει νέες βολές κατά φοιτητών, επισημαίνοντας μάλιστα πως αν μπορούσε θα μείωνε το ποσοστό συμμετοχής των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές (που σήμερα είναι 80% επί του αριθμού καθηγητών) σε κάτω από 50-40%.
«Δεν μπορεί η ψήφος των φοιτητών να έχει τόση δύναμη, πουθενά στον κόσμο δεν συμβαίνει αυτό» υποστηρίζει και επιτίθεται εναντίον του φοιτητικού συνδικαλισμού, μιλώντας για φοιτητές που «προετοιμάζονται για καριέρα στην πολιτική».
«Ελπίζω να ψηφιστεί η ρύθμιση για τους αιώνιους φοιτητές, ώστε να απαλλάξουμε και τη Βουλή από μερικούς όχι και τόσο λαμπρούς αστέρες» λέει χαρακτηριστικά.
Οι προτάσεις του Γ.Μπαμπινιώτη
Να αλλάξει το ισχύον σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προτείνει και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Γιώργος Μπαμπινιώτης.
Σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία, ο κ. Μπαμπινιώτης προτείνει να αποδεσμευτεί το Λύκειο και οι εξετάσεις να διεξάγονται από το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια.
Όπως υποστηρίζει, «μία τέτοια λύση είναι πρακτική και άμεσα εφαρμόσιμη και πρέπει να αποτελέσει το προστάδιο για να περάσουμε στη φυσική κατάσταση, όπου τα Πανεπιστήμια τα ίδια θα επιλέγουν τους φοιτητές τους».
Σχολιάζοντας τις προτεινόμενες στο νέο νόμορυθμίσεις για τα Πανεπιστήμια, ο κ. Μπαμπινιώτης τις χαρακτηρίζει «άτολμες, αποσπασματικές και απλώς βελτιωτικές, ενίοτε και στρεβλωτικές» του νόμου 1268 του ΠΑΣΟΚ για τα πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαμπινιώτη, πρέπει να υπάρξει διάλογος «για την πλήρη και ουσιαστική αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ».
Η ελευθερία (αίσθημα αυτονομίας) ενισχύει την ευτυχία σε όλο τον κόσμο, αλλά μια εκτεταμένη διεθνής μελέτη δείχνει ότι προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη χαρά σε πλουσιότερες χώρες,