Προβληματισμός από την Ιερά Σύνοδο για τα βιβλία θρησκευτικών του Γυμνασίου
Προβληματισμός από την Ιερά Σύνοδο για τον τρόπο που παρουσιάζονται στα βιβλία των τριών τάξεων του Γυμνασίου ορισμένα ζητήματα της ορθοδόξου πίστεως. Η ΔΙΣ θα καταθέσει τις παρατηρήσεις της στην υπουργό Παιδείας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Τον προβληματισμό της εκφράζει η Ιερά Σύνοδος για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται στα βιβλία των τριών τάξεων του Γυμνασίου ορισμένα ζητήματα της ορθοδόξου πίστεως. Η ΔΙΣ θα καταθέσει τις παρατηρήσεις της στην υπουργό και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Η Σύνοδος θεωρεί ότι από τα βιβλία «ελλείπει ο ορθόδοξος προσανατολισμός, υποτιμάται η εν Χριστώ αποκάλυψη στον κόσμο και η θεοπνευστία της Αγίας Γραφής οπότε υποβιβάζεται η χριστιανική πίστη στο επίπεδο της θρησκείας.»
Εκφράζει την αντίρρησή της στη μέθοδο που μεταχειρίζονται τα βιβλία για να ερμηνεύσουν την Αγία Γραφή, αλλά και την απορία της για την προβολή περιθωριακών ιστορικών στοιχείων της εκκλησιαστικής ζωής τα οποία δεν ήταν γενικευμένα φαινόμενα, με αποτέλεσμα το διασυρμό της χριστιανοσύνης, ενώ παρασιωπά τα κεφάλαια περί των μαρτύρων, ασκητών και οικουμενικών διδασκάλων της πίστεως.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έδωσε εντολή στη συνοδική επιτροπή εκπαιδεύσεως και επιμορφώσεως να προετοιμάσει επίσημο κείμενο με βάση τις προηγούμενες παρατηρήσεις της.
Το κείμενο θα τεθεί υπόψη της υπουργού Παιδείας, Μαριέτας Γιαννάκου, και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Η ελευθερία (αίσθημα αυτονομίας) ενισχύει την ευτυχία σε όλο τον κόσμο, αλλά μια εκτεταμένη διεθνής μελέτη δείχνει ότι προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη χαρά σε πλουσιότερες χώρες,