«Δεν ετίθετο θέμα συμμετοχής» στη φινλανδική πρωτοβουλία για το Κυπριακό, λέει η Αθήνα
Η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη συνάντηση που επιδιώκει η φινλανδική προεδρία της ΕΕ, για το θέμα του κανονισμού για το απ ευθείας εμπόριο των κατεχομένων, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ. «Δεν ετίθετο τέτοιο θέμα, καθώς η συζήτηση αφορά τον κανονισμό» είπε.
Η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί να λάβει μέρος στη συνάντηση που επιδιώκει η φινλανδική προεδρία της ΕΕ, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα του κανονισμού για το απ ευθείας εμπόριο των κατεχομένων με την ΕΕ, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε επίσης ότι η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη είχε την Τρίτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Φινλανδό ομόλογό της Έρκι Τουομιόγια. Για το θέμα της μη συμμετοχής της Ελλάδας ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι «δεν ετίθετο τέτοιο θέμα, καθώς η συζήτηση που γίνεται αφορά τον κανονισμό».
«Υπάρχουν ενδιαφερόμενα μέρη. Εάν η συζήτηση έπρεπε να διευρυνθεί και να γίνει με τα κράτη – μέλη, θα έπρεπε να γίνει με όλα τα κράτη. Γίνεται μόνο με τα ενδιαφερόμενα μέρη» είπε.
Σε ό,τι αφορά στο αν η κυπριακή πλευρά θα λάβει μέρος,ο εκπρόσωπος διευκρίνισε «υπάρχει δήλωση πολύ συγκεκριμένη από κυπριακής πλευράς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να λάβει μέρος σε αυτές τις συνομιλίες ως κράτος» (και όχι ως ελληνοκυπριακή κοινότητα.
Κληθείς να σχολιάσει τυχόν ομοιότητες αυτών των συνομιλιών με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στην Λουκέρνη το 2004, ο εκπρόσωπος είπε: «Θα απέφευγα παραλληλισμό με τις διαπραγματεύσεις της Λουκέρνης, καθώς τώρα το αντικείμενο της συζήτησης είναι πολύ πιο συγκεκριμένο και εξαιρετικά πιο περιορισμένο σε σχέση με το αντικείμενο, το μεγάλο και ευρύ, που απασχόλησε τις συνομιλίες της Λουκέρνης».
Εν τω μεταξύ, πολιτικό ζήτημα δημιουργήθηκε κατά τις εργασίες του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) στη Μόσχα, όταν η Τουρκία μπλόκαρε την παραχώρηση του καθεστώτος παρατηρητή στην Κύπρο για τον Οργανισμό, ενώ η Ελλάδα «απάντησε» με το μπλοκάρισμα όλων των υποψηφιοτήτων για το ίδιο καθεστώς, μεταξύ των οποίων και της Βρετανίας.
«Θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν να αποκλείεται η Κύπρος αναίτια από έναν διεθνή οργανισμό, ενέργεια που αντίκειται στο άρθρο 7 του Διαπραγματευτικού Πλαισίου Τουρκίας-ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο η γειτονική χώρα υποχρεούται να μη φέρει κωλύματα σε κράτη-μέλη για συμμετοχή τους στους διεθνείς οργανισμούς» τόνισε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, οποίος ηγείται της ελληνικής αποστολής στον ΟΣΕΠ.
Η ελευθερία (αίσθημα αυτονομίας) ενισχύει την ευτυχία σε όλο τον κόσμο, αλλά μια εκτεταμένη διεθνής μελέτη δείχνει ότι προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη χαρά σε πλουσιότερες χώρες,