H G7 πιέζει -ανεπιτυχώς- την Κίνα για «χαλάρωση» της ισοτιμίας του γουάν
Χωρίς επιτυχία είναι οι προσπάθειες των χωρών της Ομάδας των Επτά για την ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος, καθώς το Πεκίνο απορρίπτει τις προτάσεις για τη «χαλάρωση» της συναλλαγματικής πολιτικής που ευθύνεται για τη ραγδαία αύξηση των κινεζικών εξαγωγών.
Χωρίς επιτυχία είναι οι προσπάθειες των χωρών της Ομάδας των Επτά για την ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος, καθώς το Πεκίνο απορρίπτει τις προτάσεις για τη «χαλάρωση» της συναλλαγματικής πολιτικής που ευθύνεται για τη ραγδαία αύξηση των κινεζικών εξαγωγών.
Η Κίνα στοχεύει να χαλαρώσει «σταδιακά» την συναλλαγματική πολιτική της και δεν είναι βέβαιο πως κι αυτή θα συνοδευθεί από μία υπερτίμηση του νομίσματός της, προειδοποίησε σήμερα, Δευτέρα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Ζου Ζιασουάν, αντιδρώντας στη σχετική έκκληση της Ομάδας των Επτά (G7) δύο ημέρες νωρίτερα.
«Ουσιαστικά, δεν είμαστε βέβαιοι πως η απελευθέρωση των συναλλαγματικών τιμών στην Κίνα θα συνοδευθεί κατ ανάγκη από μία υπερτίμηση του» γουάν, τόνισε ο Ζιασουάν σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Αναδυόμενες Αγορές που εκδίδεται στη Σιγκαπούρη.
Όπως υποστήριξε, είναι βέβαιο πάντως πως με ένα μεγαλύτερο άνοιγμα της Κίνας στις ξένες επενδύσεις η ζήτηση για γουάν θα αυξανόταν κι ως εκ τούτου θα αυξανόταν επίσης και η αξία του στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.
Παράλληλα, όμως, οι κινεζικές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα επιθυμούν να επενδύσουν περισσότερο στο εξωτερικό, ή να ταξιδεύσουν, οπότε αυτή η τάση θα εξισορροπούσε τη ζήτηση αυτή και θα καθιστούσε δύσκολη κάθε πρόβλεψη για τη συναλλαγματική αξία του γουάν, προσέθεσε.
Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, «πιστεύουμε πως η αλλαγή της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γουάν θα πρέπει να είναι προοδευτική» και αφού προηγηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα, στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τα επιτόκια.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.