Διά νόμου αδίκημα η σεξουαλική παρενόχληση – Φόβοι για «βιομηχανία αγωγών»
Με τη Βουλή να ψηφίζει το σχετικό νομοσχέδιο, η σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας αποτελεί πλέον και επισήμως αδίκημα. Ωστόσο, κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν κρύβουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενη καταχρηστική εκμετάλλευση του νόμου.
71
Με τη Βουλή να ψηφίζει την Τετάρτη το σχετικό νομοσχέδιο, η σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας αποτελεί πλέον και επισήμως αδίκημα. Ωστόσο, κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για ενδεχόμενη καταχρηστική εκμετάλλευση του νόμου.
Όπως αναφέρει την Πέμπτη η εφημερίδα Τα Νέα, οι φόβοι των βουλευτών, αλλά και της πλειονότητας του νομικού κόσμου, για τυχόν άκριτη εκμετάλλευση της σχετικής διάταξης, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει στο φαινόμενο της «βιομηχανίας αγωγών», εστιάζονται στο γεγονός ότι στο εξής ο καταγγελλόμενος για σεξουαλική παρενόχληση θα φέρει το βάρος της απόδειξης του μη βάσιμου των καταγγελιών.
Εάν δηλαδή, οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου, οφείλει ο ίδιος να αποδείξει ότι η καταγγελία δεν ευσταθεί. Σημειωτέον, ότι αυτό ισχύει μόνο για αστικά (εργατικά) δικαστήρια και όχι για τα ποινικά, όπου το τεκμήριο αθωότητας εξακολουθεί να είναι σεβαστό.
Παρά τις διακομματικές αντιδράσεις που υπήρξαν στη Βουλή και τη δήλωση του υπουργού Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης, η επίμαχη διάταξη ψηφίστηκε τελικά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς αποτελεί επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα λοιπόν με τη διάταξη, η διάπραξη σεξουαλικήξς παρενόχλησης -εφόσον το θύμα υποβάλλει μήνυση εναντίον του φερόμενου ως δράστη- τιμωρείται με φυλάκιση έξι μηνών μέχρι τριών ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 1.000 ευρώ.
Η παραβίαση της απαγόρευσης των διακρίσεων λόγω φύλου (συμπεριλαμβανομένης της παρενόχλησης) συνιστά παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, για την οποία επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις.
Το θύμα μπορεί να αξιώσει αποζημίωση για κάθε υλική και ηθική βλάβη που υπέστη, ενώ ο δράστης κατηγορείται και για πειθαρχικό παράπτωμα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το σεμινάριο διαιτησίας που διαλύει ο αφήγημα του Λανουά
- Χαρίτσης: Θέλουμε να ηττηθεί η ΝΔ και η πολιτική Μητσοτάκη
- Κόκκινος συναγερμός σε Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Μακεδονία για την κακοκαιρία – Συνεδρίασε η Επιτροπή Kινδύνου
- Βόλος: Διαρρήκτες σπάνε την τζαμαρία καταστήματος και αρπάζουν χρήματα και προϊόντα
- Μαρκογιαννάκη για «Βιολάντα»: Η κυβέρνηση διατυμπανίζει αύξηση ελέγχων – Ξέχασε ότι οι περισσότεροι είναι απομακρυσμένοι
- Σφοδρά καιρικά φαινόμενα από το βράδυ – Κατηγορίας 4 η βροχή που αναμένεται – Χάρτες
- Ντέιβιντ Μπόουι, προφήτης του χάους – Η μουσική θρησκεία του σε νέο βιβλίο
- Βιολάντα: Το προειδοποιητικό καμπανάκι, η μηχανική της καταστροφής και η αόρατη παγίδα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 31.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/harrison-steen-j8XE1K9KbKg-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442