Ίδρυση Οργανισμού Κοινωνικής Στήριξης έναντι Ταμείου Αλληλεγγύης προτείνει ο ΣΕΒ
Την ίδρυση ενός Οργανισμού Κοινωνικής Στήριξης, την ευθύνη του οποίου θα έχουν οι κοινωνικοί εταίροι, αντιπροτείνει με επιστολή του προς τον Σ.Τσιτουρίδη ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλος, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το σχέδιο δημιουργίας Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Την ίδρυση ενός Οργανισμού Κοινωνικής Στήριξης, τη συνδιαχείριση και ευθύνη του οποίου θα έχουν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι, αντιπροτείνει με επιστολή του προς τον υπουργό Aπασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
Στην ίδια επιστολή o ΣΕΒ εκφράζει τις έντονες επιφυλάξεις του σχετικά με την πρόθεση του υπουργείου να δημιουργήσει ένα Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τονίζοντας ότι ένα νέο ταμείο με αδιευκρίνιστη χρηματοδότηση, απλά θα προστεθεί στο ήδη βεβαρημένο γραφειοκρατικό σύστημα και θα σπαταλήσει πολύτιμους πόρους, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της ανεργίας.
Στην επιστολή τονίζεται ότι ο προτεινόμενος Οργανισμός Κοινωνικής Στήριξης θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο συνεργασίας και συνδιαχείρισης με κανόνες διαφορετικούς των άλλων Ταμείων και Λογαριασμών.
Καινοτόμο στοιχείο, υπογραμμίζεται επίσης, θα αποτελεί η εποπτεία και λειτουργία του υπό την καθοδήγηση των ίδιων των κοινωνικών εταίρων.
Εξάλλου, αναφορικά με την πρόταση του κ. Τσιτουρίδη για δημιουργία διαρκούς ομάδας εργασίας στο υπουργείο, με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό του συστήματος κατάρτισης, επανακατάρτισης και επιδότησης ανέργων, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι τα θέματα αυτά αποτελούν ήδη αντικείμενο μελέτης των κοινωνικών εταίρων σε διμερή βάση και μία ακόμη ομάδα εργασίας ούτε θα προσθέσει ούτε θα επιλύσει τίποτα.
Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει παράλληλα ότι στηρίζει την ενεργοποίηση του Ν. 3237/2004, καθώς και κάθε πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την παροχή κινήτρων για την αύξηση της απασχόλησης των νέων, των γυναικών και των μακροχρόνια ανέργων.
Τέλος, ο Σύνδεσμος συνιστά στον υπουργό τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας από στελέχη του υπουργείου, με αντικείμενο την καλύτερη προετοιμασία της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, δεδομένου ότι οι μέχρι σήμερα συνεδριάσεις της καταδεικνύουν την ύπαρξη ελλείμματος αποτελεσματικότητας