Έως τα μέσα Αυγούστου θα περιμένει τη θετική απάντηση του Ιράν η διεθνής κοινότητα
Έως τα μέσα Αυγούστου θα περιμένουν οι ισχυροί του πλανήτη τη θετική απάντηση του Ιράν για εγκατάλειψη της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προτείνουν ψήφισμα στον ΟΗΕ που θα περιλαμβάνει κυρώσεις. Ο Αχμαντινετζάντ πάντως επιμένει στη στάση του.
Έως τα μέσα Αυγούστου θα περιμένουν οι ισχυροί του πλανήτη τη θετική απάντηση του Ιράν για εγκατάλειψη της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προτείνουν ψήφισμα στον ΟΗΕ που θα περιλαμβάνει κυρώσεις. Ο Αχμαντινετζάντ πάντως επιμένει στη στάση του.
«Αποφασίσαμε δύο μέτρα. Το πρώτο είναι ένα ψήφισμα [του ΟΗΕ] το συντομότερο δυνατόν σε λίγες ημέρες για να ζητήσουμε την αναστολή όλων των ευαίσθητων πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί.
«Εάν το Ιράν απαντήσει όχι στα μέσα Αυγούστου, θα προτείνουμε ψήφισμα σύμφωνα με το Κεφάλαιο VII της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών […] κυρίως το άρθρο 41, που προτείνει μία δέσμη αρνητικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών» προσέθεσε.
Από την πλευρά του, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επιμένει σε σκληρή στάση και δήλωσε πως η χώρα του δεν θα απαρνηθεί το δικαίωμά της στην πυρηνική τεχνολογία, απαντώντας στο πακέτο προτάσεων των έξι μεγάλων δυνάμεων για τον τερματισμό της κρίσης που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
«Η απάντησή μας στο πακέτο προτάσεων είναι ξεκάθαρη: το ιρανικό έθνος συμμορφώνεται με τους διεθνείς νόμους και κανόνες, αλλά δεν θα απαρνηθεί το προφανές του δικαίωμα να αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία» επισήμανε ο Ιρανός πρόεδρος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.
Τόνισε ακόμη πως το Ιράν είναι έτοιμο και συνομιλίες. αλλά επανέλαβε πως η χώρα του θα δώσει την απάντησή της στο πακέτο προτάσεων μέχρι τις 22 Αυγούστου.