Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Μπερλουσκόνι και Πρόντι δίνουν την ύστατη μάχη στις κάλπες της Ιταλίας

Μπερλουσκόνι και Πρόντι δίνουν την ύστατη μάχη στις κάλπες της Ιταλίας

Στις κάλπες επιστρέφει τη Δευτέρα η Ιταλία για την εκλογική αναμέτρηση που θα καθορίσει την παραμονή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην εξουσία ή τη μετάβαση στην εποχή του Ρομάνο Πρόντι. Exit poll στις 16:00 (ώρα Ελλάδος), μεγάλη η συμμετοχή την Κυριακή...

51

Καβαλιέρε εναντίον Προφεσόρε, η τελική αναμέτρηση… Στις κάλπες επιστρέφει τη Δευτέρα η Ιταλία για την εκλογική αναμέτρηση που θα καθορίσει την παραμονή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην εξουσία ή τη μετάβαση στην εποχή του Ρομάνο Πρόντι.

Τα πρώτα exit poll αναμένονται με το κλείσιμο των καλπών στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) και η ροή των επίσημων αποτελεσμάτων θα αρχίσει το απόγευμα της Δευτέρας.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από δύο εβδομάδες έδιναν προβάδισμα στην κεντροαριστερή Ένωση (L Unione) σε ποσοστό από 2,5% έως 5% έναντι του συντηρητικού Οίκου των Ελευθεριών (Casa dell Liberta). Καθοριστικό ρόλο ίσως διαδραματίσει όμως το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Επικαλούμενο τους αναλυτές, το Reuters σημειώνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες θα έδινε στον Καβαλιέρε τη μεγαλύτερη ελπίδα επιβίωσης, καθώς οι ψηφοφόροι της κεντροδεξιάς είναι σε γενικές γραμμές λιγότερο πολιτικά …δραστήριοι συγκριτικά με αυτούς της Αριστεράς.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν όντως μεγάλη την Κυριακή· βάσει των στοιχείων του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, στις 20:00 (ώρα Ελλάδος) η προσέλευση κυμαινόταν στο 52,1%. Το ίδιο ποσοστό στις εκλογές του Μαΐου του 2001 έφθανε το 59,0%, ωστόσο οι εκλογές είχαν διεξαχθεί σε μία ημέρα.

Τα πρακτορεία στοιχημάτων κινούνται πάντως στο ρυθμό των δημοσκοπήσεων και ποντάρουν στον Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος είχε επικρατήσει και πάλι προ δεκαετίας έναντι του Καβαλιέρε για να διατελέσει εν συνεχεία πρόεδρος της Κομισιόν πριν επιστρέψει στην ιταλική πολιτική ζωή επικεφαλής της κεντροαριστεράς.

Οι Ιταλοί ψηφοφόροι καλούνται να αναδείξουν τα 630 μέλη της Βουλής και τα 315 μέλη της Γερουσίας μέσω ενός νέου συστήματος ενισχυμένης αναλογικής. Υπάρχει μία πιθανότητα, αναλόγως της κατανομής των περιφερειών, να είναι διαφορετικός ο συνασπισμός που θα ελέγχει τη Γερουσία από αυτόν που θα ελέγχει τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε αυτή την περίπτωση, και δεδομένου ότι ένας μεγάλος συνασπισμός θεωρείται …σενάριο επιστημονικής φαντασίας, η Ιταλία ίσως θα πρέπει να προσέλθει ξανά στις κάλπες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο