Τελεσίγραφο Μπλερ και Αχερν ως τις 24 /11 για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Β.Ιρλανδία
Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν έδωσαν στους καθολικούς και τους προτεστάντες «τελεσίδικη διορία» έως τις 24 Νοεμβρίου να σχηματίσουν μία νέα κυβέρνηση στη Βόρειο Ιρλανδία.
38
Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν έδωσαν στους καθολικούς και τους προτεστάντες «τελεσίδικη διορία» έως τις 24 Νοεμβρίου να σχηματίσουν μία νέα κυβέρνηση στη Βόρειο Ιρλανδία.
Στο νέο χρονοδιάγραμμα, που παρουσίασαν την Πέμπτη οι δύο πρωθυπουργοί, προβλέπεται ότι η συνέλευση (περιφερειακή Βουλή) του Μπέλφαστ, η οποία συγκροτήθηκε βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, θα συγκληθεί και πάλι στις 15 Μαΐου.
Τα κόμματα θα έχουν διορία έξι εβδομάδων για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Εάν στο διάστημα αυτό δεν υπάρξει αποτέλεσμα, θα δοθεί διορία άλλων έξι εβδομάδων, μετά την καλοκαιρινή διακοπή. Εάν έως τις 24 Νοεμβρίου δεν έχει σχηματισθεί κυβέρνηση, θα διακοπεί η χρηματοδότηση.
Στη συνέχεια, οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ιρλανδίας θα καταβάλουν προσπάθειες για να εφαρμοσθεί η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.
«Έχουμε την ευθύνη να αποφασίσουμε μέσα στους επόμενους εννέα μήνες εάν μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα. Σε αυτό το σημείο είτε θα κλείσουμε το κεφάλαιο… είτε θα κλείσουμε το βιβλίο» δήλωσε ο Μπλερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η συνέλευση ανέστειλε τη λειτουργία της τον Οκτώβριο του 2002, εξαιτίας της διαμάχης για τη δράση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), ο οποίος έκτοτε αποφάσισε να καταθέσει τα όπλα ύστερα από μία τριακονταετία ένοπλου αγώνα κατά της βρετανικής κυριαρχίας στη Βόρειο Ιρλανδία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι τροφές που τα βάζουν με το φούσκωμα
- Δύο οι διορισμοί του Μακάριου Λαζαρίδη στο Δημόσιο ως απόφοιτος Πανεπιστημίου, με πτυχίο από κολλέγιο «μαϊμού»
- Γιατί τα έργα της Φρίντα Κάλο δεν πρέπει να φύγουν από το Μεξικό
- Το ένα πράγμα που δεν κάνεις μετά το πρώτο ραντεβού
- Ενεργειακή κρίση: Η ΕΕ σκέπτεται να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας
- Μαίρη Κατράντζου και Ιζαμπέλα Ροσελίνι δημιουργούν αντικείμενα-φετίχ του στυλ
- Πρόστιμα και εισαγωγές για ελλείψεις φαρμάκων – Παραγωγή καινοτόμων θεραπειών σε νοσοκομεία
- Ο αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ από τις ΗΠΑ και το Ιράν ενδέχεται να αναζωπυρώσει τις εντάσεις στον Κόλπο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442