Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Προτιμούμε τη διπλωματία στο θέμα του Ιράν, λέει η Κοντολίζα Ράις

Προτιμούμε τη διπλωματία στο θέμα του Ιράν, λέει η Κοντολίζα Ράις

Οι ΗΠΑ ευνοούν τη διπλωματική οδό για το θέμα των πυρηνικών του Ιράν, δήλωσε η Κ.Ράις. Ωστόσο, βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον στην ανάγκη είναι έτοιμη να εξαπολύσει αεροπορικές επιθέσεις. Το Ιράν είναι όμως έτοιμο να απαντήσει, αναφέρει αμερικανική εφημερίδα.

38

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευνοούν τη διπλωματική οδό για την επίτευξη μιας λύσης στη διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

«Έχουμε επιλέξει τη διπλωματική οδό, διότι πιστεύουμε ότι η διπλωματική οδός μπορεί να είναι αποτελεσματική» δήλωσε η κ. Ράις, υπογραμμίζοντας ότι «πάντως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αποσύρει καμία λύση από το τραπέζι».

«Όμως, το Ιράν δεν είναι Ιράκ» συνέχισε η Αμερικανίδα αξιωματούχος. «Ξέρω τι σκέπτεται ο κόσμος. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Δεν έχουμε 12 χρόνια αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, την περίπτωση όπου ένα κράτος επιτίθεται κατά του γείτονά του, όπου προσπαθεί να προσαρτήσει το γείτονά του, όπως έκανε το Ιράκ με το Κουβέιτ».

Η Κοντολίζα Ράις έδωσε τη συνέντευξη αυτή πριν αναχωρήσει από τη Βρετανία το βράδυ του Σαββάτου με προορισμό τη Βαγδάτη, όπου μετέβη μαζί με τον Βρετανό ομόλογό της Τζακ Στρο.

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα οι ΗΠΑ

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sunday Telegraph, η βρετανική κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα μυστική συνεδρίαση με τους υπευθύνους των ενόπλων δυνάμεών της για να συζητήσουν ενδεχόμενα αεροπορικά πλήγματα κατά του Ιράν, ειδικά σε πυρηνικούς εγκαταστάσεις.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας διέψευσε την είδηση, αν και ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, δήλωσε ότι αμερικανικά πλήγματα υπό αμερικανική καθοδήγηση θα είναι «αναπόφευκτα» σε περίπτωση που το Ιράν δεν συμμορφωθεί προς την εντολή που πήρε την Τετάρτη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να τερματίσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου μέσα σε 30 ημέρες.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν πως μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση θα έχει πολυεθνή χαρακτήρα, ωστόσο οι αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου Αμυνας εκτιμούν πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη σε περίπτωση ανάγκης να εξαπολύσει μόνη της αεροπορικές επιθέσεις ή με τη βοήθεια των Ισραηλινών, αναφέρεται ακόμη στο δημοσίευμα.

«Στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα επιχειρηθεί να προβλεφθούν οι συνέπειες για τη Βρετανία από μια τέτοια επίθεση» ιδιαίτερα για τα βρετανικά συμφέροντα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, προσθέτει η πηγή αυτή.

«Δεν θα υπάρξει εισβολή στο Ιράν, αλλά οι πυρηνικές εγκαταστάσεις θα καταστραφούν. Δεν είναι κάτι που επίκειται. Θα γίνει ίσως φέτος, ίσως τον επόμενο χρόνο» δήλωσε ακόμη η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως η ισραηλινή επίθεση του 1981 εναντίον του ιρακινού πυρηνικού αντιδραστήρα του Οσιράκ είχε δείξει πως «μια περιορισμένη επιχείρηση αποτελεί την καλύτερη στρατιωτική επιλογή».

«Απάντηση» του Ιράν

Από την άλλη, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στο site της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, η οποία επικαλείται «εμπειρογνώμονες των υπηρεσιών πληροφοριών και της αντιτρομοκρατίας», τους οποίους δεν κατονομάζει, αναφέρεται ότι το Ιράν θα απαντούσε σε αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεών του με επιθέσεις σε όλο τον κόσμο από ομάδες πρακτόρων του και της Χεζμπολάχ.

Το Ιράν θα πραγματοποιούσε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ και «πράκτορες του Ιράν θα έβαζαν στόχο αμάχους στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και αλλού» σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.

«Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν κάνουν γνωστό τι στοιχεία έχουν που δείχνουν ότι το Ιράν θα αναλάμβανε τρομοκρατική δράση» διευκρινίζεται, ωστόσο «ανώτερος αξιωματούχος» δήλωσε, σύμφωνα με το άρθρο, πως το ζήτημα είναι «τεράστιο» και ένας άλλος συμπλήρωσε πως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών «αναλώνουν πολύ χρόνο σ αυτό».

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών αρνήθηκαν να πουν αν έχουν εντοπίσει «προπαρασκευαστικά μέτρα» από πράκτορες του Ιράν στο εξωτερικό, όπως αύξηση της κυκλοφορίας μηνυμάτων, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο