Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
«Πολιτικά υποκινούμενες» κατά τη Ρωσία οι κατηγορίες για βοήθεια στο καθεστώς Σαντάμ

«Πολιτικά υποκινούμενες» κατά τη Ρωσία οι κατηγορίες για βοήθεια στο καθεστώς Σαντάμ

Πολιτικά κίνητρα «βλέπει» ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πίσω από τη δημοσίευση έκθεσης του αμερικανικού Πενταγώνου, βάσει της οποίας η Μόσχα διοχέτευσε στον Σαντάμ Χουσειν πληροφορίες για τα στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ τις πρώτες ημέρες της εισβολής στο Ιράκ.

51

Πολιτικά κίνητρα «βλέπει» ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πίσω από τη δημοσίευση έκθεσης του αμερικανικού Πενταγώνου, βάσει της οποίας η Μόσχα διοχέτευσε στον Σαντάμ Χουσειν πληροφορίες για τα στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ τις πρώτες ημέρες της εισβολής στο Ιράκ το 2003.

Σύμφωνα με την έκθεση, στις 2 Απριλίου 2003 έγγραφο του ιρακινού υπουργού Εξωτερικών προς τον Σαντάμ Χουσεΐν ανέφερε πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν δώσει πληροφορίες για τα σχέδια των αμερικανικών στρατευμάτων στους Ιρακινούς μέσω του Ρώσου πρεσβευτή.

«Μου είναι δύσκολο να κατανοήσω γιατί οι πληροφορίες αυτές δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσω των μέσων ενημέρωσης» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ μετά το πέρας συνάντησης με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ρενέ Φαν ντερ Λίντεν.

«Ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτό αφήνει να εννοηθεί πως υπάρχει ένα πολιτικό κίνητρο πίσω από αυτό και αυτό μπορεί να συνδέεται με την κατάσταση στο Ιράκ» επισήμανε.

«Ανέγνωσα αυτά τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις που έγιναν γύρω από αυτό το ζήτημα από στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, όμως δεν γνωρίζω γιατί κανείς εξ αυτών δεν απευθύνθηκε σε εμάς μέσω των επισήμων διαύλων επικοινωνίας ή άλλων μέσων πληροφόρησης» συμπλήρωσε ο Λαβρόφ.

Από την πλευρά του ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Αντρέι Ντενίσοφ, δήλωσε στο πρακτορείο Itar-Tass πως η έκθεση του Πενταγώνου μοιάζει περισσότερο με «έργο επιστημονικής φαντασίας» και πρόσθεσε πως δεν πιστεύει «πως κάτι τέτοιο συνέβη πράγματι».

Σύμφωνα με Ρώσο στρατηγό, ο οποίος την εποχή της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ κατείχε σημαντική θέση στο ρωσικό επιτελείο δυνάμεων, οι κατηγορίες κατά της Ρωσίας σκοπό έχουν «να δικαιολογήσουν τις αμερικανικές στρατιωτικές αποτυχίες και τις βαριές απώλειες στο Ιράκ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο