Τον έλεγχο απόρρητων επικοινωνιών φέρεται να διατηρεί η SAIC
Απόρρητη έκθεση συμβούλου ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, που δημοσιεύει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, αναφέρει ότι τα τηλέφωνα με κρυπτοφώνηση που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση δεν παρέχουν ασφάλεια, καθώς η προμηθεύτρια εταιρία SAIC φέρεται να κατέχει όλα τα «κλειδιά» τους.
Απόρρητη έκθεση συμβούλου ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων αναφέρει ότι τα τηλέφωνα με κρυπτοφώνηση που χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση δεν παρέχουν καμία ασφάλεια, καθώς η προμηθεύτρια αμερικανική εταιρία SAIC φέρεται να κατέχει όλα τα «κλειδιά» τους.
Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, σύμφωνα με την έκθεση που βρίσκεται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, η SAIC, ενώ ήταν υποχρεωμένη από τη σύμβαση να προμηθεύσει την κυβέρνηση με τηλέφωνα μεγάλης ασφάλειας με κρυπτοφώνηση «security class 3», παρέδωσε τηλέφωνα «security class 1», ουσιαστικά χωρίς κρυπτοφώνηση.
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Π.Σταυρουλάκης, που συνέταξε την έκθεση και θεωρείται κορυφαίος επιστήμονας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, αναφέρει ακόμη ότι τα «κλειδιά» των τερματικών Tetra «έχουν εγκατασταθεί παράνομα και το γεγονός ότι υπάρχουν στην κατοχή του προμηθευτή είναι ανεπίτρεπτο». Ο καθηγητής έχει ζητήσει να γίνει νόμιμη επανεγκατάσταση.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι υπάρχει δυνατότητα υποκλοπής των απόρρητων εθνικών συνομιλιών από την εταιρεία και επισημαίνεται: «Δεν είναι αποδεκτό ο έλεγχος επιχειρησιακής διαχείρισης συστήματος ασφαλείας να είναι ευθύνη εξωτερικού παράγοντα εκτός του χρήστη. Ο προμηθευτής (δηλαδή η SAIC) ισχυρίζεται ότι, επειδή το αναφέρει ρητά η σύμβαση, η ευθύνη είναι δική της», αγνοώντας τις ευθύνες που απορρέουν από την προμήθεια του συστήματος C4I.
Ο κ. Σταυρουλάκης ως μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για το C4I, προτείνει να αφαιρεθούν τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ από το τίμημα για τα Tetra, αναφέροντας λεπτομερώς τις παραλείψεις της εταιρείας. Των ενεργειών του, όμως, ακολούθησαν πιέσεις από την SAIC να απομακρυνθεί γιατί -όπως υποστήριξε- μεροληπτεί εις βάρος της, αναφέρει η εφημερίδα.
Αποδέκτης της έκθεσης του κ. Σταυρουλάκη ήταν ο τέως υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρ.Μαρκογιαννάκης, ο οποίος χειρίστηκε το θέμα της SAIC επί δύο χρόνια και με δική του εισήγηση η κυβέρνηση αρνήθηκε να παραλάβει το C4I, το οποίο ουδέποτε λειτούργησε ολοκληρωμένα.
Η εφημερίδα ρώτησε τον κ. Μαρκογιαννάκη εάν συσχετίζει τις επιθέσεις που δέχεται τελευταίως με την υπόθεση της SAIC και εκείνος απάντησε: «Το μυαλό μου πηγαίνει παντού. Δεν είμαι σε θέση όμως να σας απαντήσω. Εμείς είπαμε ότι δεν παρεκκλίνουμε από όσα περιγράφει η σύμβαση ούτε κατά κεραία. Δεν θα πάω εγώ φυλακή για να εξυπηρετηθούν κάποιοι. Ημουν κοφτός στις συνομιλίες μου μαζί τους και δεν έκανα καμία υποχώρηση. Όταν συζητούσα το έκανα για να βρεθεί λύση. Ποτέ όμως εις βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου. Γι αυτό και δεν φοβάμαι τίποτα».
Υπενθυμίζεται ότι στη Βουλή έχει διαβιβαστεί φάκελος από την εισαγγελία, η οποία επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Μαρκογιαννάκη για την υπόθεση του C4I.
Μια προπόνηση που στοχεύει στη βελτίωση της κίνησης και της ευλυγισίας ώστε να ενισχυθεί η φυσική απόδοση, όχι μόνο στο γυμναστήριο, αλλά και σε καθημερινές μας δραστηριότητες.