Τα μαλλιά ίσως αποτελούν μια καλή πηγή αρχέγονων κυττάρων
Λονδίνο: Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα πηγή αρχέγονων κυττάρων, τον θύλακα της τρίχας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Λονδίνο: Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα πηγή αρχέγονων κυττάρων, τον θύλακα της τρίχας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Η τρίχα μεγαλώνει από θύλακες και νέα κύτταρα των θυλάκων δημιουργούνται από αρχέγονα κύτταρα που υπάρχουν σε μια μικρή διόγκωση στην πλευρά του θύλακα της τρίχας.
Το γεγονός ότι το τριχωτό της κεφαλής μεγαλώνει γρήγορα και ανανεώνεται συνεχώς το κάνει ελκυστική πηγή συγκομιδής της απαιτούμενης ποσότητας αρχέγονων κυττάρων για θεραπεία.
Έτσι παρακάμπτονται τα επιστημονικά εμπόδια στον συγκεκριμένο ερευνητικό τομέα, όπως και τα ηθικά διλήμματα σχετικά με τη συγκομιδή αρχέγονων κυττάρων από έμβρυα.
Μάλιστα από την παρούσα μελέτη αποδεικνύεται ότι αρχέγονα κύτταρα από το θύλακα της τρίχας μπορούν να εξελιχθούν σε νευρώνες.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στον Σαν Ντιέγκο με επικεφαλής τον Δρ Yasuyuki Amoh διαπίστωσε ότι τα αρχέγονα κύτταρα που δημιουργούν τα νέα κύτταρα των θυλάκων μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων.
Συγκεκριμένα πήραν αρχέγονα κύτταρα από το θύλακα των τριχών των μουστακιών ποντικιών που εκφράζουν τη ουσία νεστίνη, ένα χημικό σήμα που λέει στα κύτταρα να εξελιχθούν σε νευρώνες.
Στη συνέχεια έλεγξαν κατά πόσο τα κύτταρα του θύλακα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ώριμα νευρικά κύτταρα και διαπίστωσαν ότι μπορούσαν όταν μεταμοσχεύτηκαν υποδόρια σε ποντίκια.
Επίσης τα κύτταρα εξελίχθηκαν και σε δερματικά κύτταρα, μαλακά μυϊκά κύτταρα και μελανοκύτταρα.
«Από τα παραπάνω αποτελέσματα συμπεραίνουμε ότι τα αρχέγονα κύτταρα από τον θύλακα της τρίχας είναι μια προσβάσιμη πηγή αρχέγονων κυττάρων για θεραπευτική χρήση», καταλήγουν οι ερευνητές.
Ο Δρ Ρόμπιν Λόβελ-Μπαντζ επικεφαλής του τμήματος Αναπτυξιακής Γενετικής του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας του Εθνικού Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας των ΗΠΑ επισημαίνει ότι «πρόκειται όντως για μια πηγή αρχέγονων κυττάρων που αξίζει να διερευνήσουμε. Πρέπει να βρούμε την καλύτερη δυνατή πηγή. Είναι όμως σημαντικό να συγκρίνουμε την ποιότητα των αρχέγονων κυττάρων του θύλακα της τρίχας με αυτή των αρχέγονων κυττάρων από άλλες πηγές».
Τα συστατικά του χυμού παντζαριού υποστηρίζουν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.