«Μονόδρομος» η αύξηση της παραγωγικότητας στο Δημόσιο, λέει το ΚΕΠΕ
Η ταχεία αύξηση της παραγωγικότητας στο δημόσιο τομέα αποτελεί «μονόδρομο», προκειμένου να αντισταθμιστεί το δημοσιονομικό βάρος που προκαλεί η αύξηση της απασχόλησης στο Δημόσιο, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.
27
Η ταχεία αύξηση της παραγωγικότητας στο δημόσιο τομέα αποτελεί «μονόδρομο», προκειμένου να αντισταθμιστεί το δημοσιονομικό βάρος που προκαλεί η αύξηση της απασχόλησης στο Δημόσιο, σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ.
Όπως αναφέρει η Εξπρές, στη μελέτη επισημαίνεται ότι η παραγωγικότητα στο Δημόσιο αυξάνεται με πολύ χαμηλούς ρυθμούς, γεγονός που καθιστά προβληματική την ανελαστικότητα των δημοσίων δαπανών για τη δημοσιονομική ισορροπία. Επίσης, τονίζεται ότι η πολιτική αύξησης της απασχόλησης στο Δημόσιο μπορεί βραχυχρόνια να συμβάλει στη συγκράτηση της ανεργίας (και να προκαλεί κοινωνική ανακούφιση), αλλά μακροχρόνια η ζημιά είναι μεγαλύτερη, αφού αυξάνεται η δημοσιονομική επιβάρυνση.
Στη μελέτη του ΚΕΠΕ επισημαίνεται ότι ο βασικός άξονας της πολιτικής προσωπικού στον δημόσιο τομέα πρέπει να είναι η συγκράτηση της απασχόλησης. Ειδικότερα, το ΚΕΠΕ προτείνει ο ρυθμός αύξησης των απασχολουμένων στο δημόσιο τομέα να μην υπερβαίνει τον ρυθμό αύξησης των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό, υπογραμμίζεται στην μελέτη, μπορεί να διατηρηθεί ισορροπία ανάμεσα στις θέσεις απασχόλησης που δημιουργούν δημόσια έσοδα και στις θέσεις απασχόλησης που απαιτούν δημόσιες δαπάνες.
Σε ό,τι αφορά τη μισθολογική πολιτική στον δημόσιο τομέα, το ΚΕΠΕ τονίζει ότι οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις αντιστοιχούν σε πολύ υψηλό ποσοστό των πρωτογενών δημοσίων δαπανών και εκτιμά ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες το μερίδιό τους είναι σχετικά υψηλό. Στη μελέτη υποδεικνύεται ότι το Δημόσιο πρέπει να εξετάσει πολύ σοβαρά τον συσχετισμό των επιπέδων αμοιβών των απασχολουμένων σε αυτό σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, η διαφοροποίηση αυτή είναι εμφανής και σε σχέση με άλλες οικονομίες του εξωτερικού.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα – Τι συμβολίζει το έθιμο
- «Δείξε τι μπορεις να κάνεις»: Στη νέα εποχή της εργασίας, ένα καλό βιογραφικό δεν αρκεί
- Οι «βόλτες» της δικογραφίας για τις υποκλοπές ας μην οδηγήσουν σε παραγραφή και συγκάλυψη
- «Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν»: 8 επιπλέον παραστάσεις στο θέατρο Εν Αθήναις
- The Expla-in Project | Τζέφρι ‘Eπσταϊν: Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα;
- Ποιες χώρες εκδίδουν τα περισσότερα διαβατήρια σε «πολίτες εκτός ΕΕ»; – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα
- Πάσχα: Σήμερα η «μεγάλη έξοδος» – Γεμάτα φεύγουν τα πλοία
- Αρκάς: Η καλημέρα της Μεγάλης Πέμπτης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/evgeni-tcherkasski-6AcF6hcRU8A-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442