Τα ελλείμματα ψαλιδίζουν τις αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και ΕΚΑΣ το 2005
Το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και η υποχρέωση για τη μείωση του κάτω από το 3% το 2005 καθορίζουν το νέο προϋπολογισμό, το προσχέδιο του οποίου δίνει στη δημοσιότητα την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης.
Το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και η υποχρέωση για τη μείωση του κάτω από το 3% το 2005 καθορίζουν το νέο προϋπολογισμό, το προσχέδιο του οποίου δίνει στη δημοσιότητα την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης.
Όπως αναφέρει Το Βήμα, ο κ. Αλογοσκούφης εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό να υπάρξουν οριακές ενισχύσεις στα εισοδήματα των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να καλυφθούν μόνο οι απώλειες από τον πληθωρισμό.
Συγκεκριμένα, πρότεινε οι αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις του ΟΓΑ να περιοριστούν στα 20 ευρώ το μήνα (πέρυσι ήταν 30 ευρώ), οι αυξήσεις στα επιδόματα ανεργίας να είναι γύρω στο 7% και οι αυξήσεις στους μισθούς του δημόσιου τομέα να συγκρατηθούν στο 3,3% (ανώτατο όριο).
Λίγο υψηλότερες (3,5%) θα είναι οι αυξήσεις για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.
Όπως επισημαίνει στην εφημερίδα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η αύξηση στο κονδύλι της μισθοδοσίας στον τακτικό προϋπολογισμό ξεπερνά το 9% λόγω των προεκλογικών παροχών και του επιδόματος που δόθηκε σε όσους εργάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (σώματα ασφαλείας. λιμενικούς, εργαζόμενους στις συγκοινωνίες κ.ά.).
Φόροι
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες. στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τα έσοδα θα αντιστοιχούν στο 25% του ΑΕΠ. Ο ρυθμός αύξησης των εσόδων θα είναι 7%, όσο προβλέπεται να είναι σε ονομαστικές τιμές και η αύξηση του ΑΕΠ, ενώ τα συνολικά έσοδα θα ανέλθουν σε 43 δισ. ευρώ.
Επίσης, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το 2005 υψηλότερους φόρους, σε μια προσπάθεια για αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με το προσχέδιο, τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 8,9% σε σχέση με τα αντίστοιχα φετινά και θα ανέλθουν σε 42,4 δισ. ευρώ περίπου.
Τέλος, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να είναι ελαφρώς χαμηλότερες (0,4% του ΑΕΠ) σε σύγκριση με φέτος, που θα ανέλθουν σε 21,8% του ΑΕΠ. Ο στόχος για το 2005 είναι οι δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ να συγκρατηθούν στο 21,4%.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.