Οι έγκυες με συμπτώματα άσθματος κινδυνεύουν να εκδηλώσουν προεκλαμψία
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες με μέτριας ή οξείας έντασης συμπτώματα άσθματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης προεκλαμψίας, συγκριτικά με γυναίκες χωρίς συμπτώματα της αναπνευστικής νόσου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics and Gynecology.
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες με μέτριας ή οξείας έντασης συμπτώματα άσθματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης προεκλαμψίας, συγκριτικά με γυναίκες χωρίς συμπτώματα της αναπνευστικής νόσου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics and Gynecology.
Η προεκλαμψία παρατηρείται περίπου στο 4% των εγκύων και αποτελεί τη βασική αιτία εμβρυϊκής νοσηρότητας και θνησιμότητας. Αφορά σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες, η οποία καταλήγει σε δυνητικά επικίνδυνες επιπλοκές τόσο για το έμβρυο όσο και για την έγκυο.
Ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ με επικεφαλής την Δρ Ελίζαμπεθ Τρις έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 1.708 εγκύους, εκ των οποίων 656 είχαν διαγνωστεί με άσθμα και 1.052 όχι.
Οι επιστήμονες έλαβαν σοβαρά υπόψη τους την θεραπεία της νόσου και τη χρήση φαρμάκων, καθώς και παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η ηλικία και το κάπνισμα στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ούτε η συνολική οξύτητα του άσθματος, ούτε η διάγνωση του σχετίστηκαν με αυξημένες πιθανότητες προεκλαμψίας. Ωστόσο η συχνότητα των συμπτωμάτων του άσθματος (συριγμός, δύσπνοια, βήχας και σφίξιμο στο στήθος) κατά τη διάρκεια της κύησης συνδέθηκαν με κίνδυνο εκδήλωσης προεκλαμψίας.
Συγκριτικά με γυναίκες χωρίς συμπτώματα άσθματος, οι έγκυοι με καθημερινά συμπτώματα της νόσου είχαν τριπλάσιες πιθανότητες εκδήλωσης προεκλαμψίας.
health.in.gr
- Όλα τα γκολ και τα highlights της 13ης αγωνιστικής της Super League (vids)
- Super League: Η βαθμολογία μετά τις νίκες ΠΑΟΚ και ΑΕΚ (pic)
- Ατρόμητος-ΑΕΚ 4-1: Με δίδυμο-φωτιά τους Γιόβιτς και Πινέδα
- «Η κατάσταση είναι απολύτως υπό έλεγχο», λέει ο πρόεδρος του Μπενίν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος
- Social Media: Σχεδιάζουν απαγόρευση στη πρόσβαση των παιδιών αλλά δεν έχουν σφραγίσει καλά όλες τις «πόρτες»
- ΑΤ Κυψέλης: 14 προσαγωγές για την επίθεση με μολότοφ
- Το email της Netflix στους συνδρομητές της για την εξαγορά της Warner Bros
- Λουτσέσκου: «Η διαφορά έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερη»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442