Παρασκευή 24 Απριλίου 2026
weather-icon 19o
Αιματηρή στρατιωτική εισβολή στη Γάζα – Ένταση στις σχέσεις Ισραήλ και Συρίας

Αιματηρή στρατιωτική εισβολή στη Γάζα – Ένταση στις σχέσεις Ισραήλ και Συρίας

Τέσσερις Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί και 35 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στη μεγαλύτερη στρατιωτική εισβολή επί διάστημα πολλών εβδομάδων στη Γάζα. Στη σκιά της πρόσφατης επίθεσης αυτοκτονίας στο Ισραήλ η κυβέρνηση Σαρόν στρέφεται και πάλι κατά της Συρίας.

51

Τέσσερις Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί και 35 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια της μεγαλύτερης στρατιωτικής εισβολής επί διάστημα πολλών εβδομάδων στη Λωρίδα της Γάζας -όπου επίσης κατεδαφίστηκαν συγκροτήματα κατοικιών με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να μείνουν άστεγοι.

Η αναταραχή ξέσπασε στο προσφυγικό στρατόπεδο Ντεΐρ ελ-Μπαλάχ στη νότια Γάζα όταν Ισραηλινοί στρατιώτες με την υποστήριξη ελικοπτέρων άνοιξαν πυρ κατά ένοπλων Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια ερευνών σε τούνελ που ενδεχομένως χρησιμοποιείτο για την παράνομη μεταφορά οπλισμού. Λίγο αργότερα ακόμη ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στην ίδια περιοχή.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο ισραηλινός στρατός είχε προχωρήσει στην κατεδάφιση δύο συγκροτημάτων κατοικιών στο προσφυγικό στρατόπεδο Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα να μείνουν άστεγοι εκατοντάδες Παλαιστίνιοι. Βάσει ανακοίνωσης του στρατού, τα κτίρια χρησιμοποιούνταν από εξτρεμιστές για τη διεξαγωγή επιθέσεων.

Ένταση στις σχέσεις Ισραήλ-Συρίας

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ έστρεψε και πάλι τα βέλη του προς τη Συρία αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το (μακρινό) ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης -στον απόηχο της διπλής βομβιστικής επίθεσης της Τρίτης στην πόλη Μπερ Σεμπά του νότιου Ισραήλ με απολογισμό 16 νεκρούς.

Η κυβέρνηση Σαρόν έχει κατ επανάληψη κατηγορήσει τη Συρία ότι υποστηρίζει τη Χαμάς -η οποία και ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην ισραηλινή πόλη Μπερ Σεμπά. Επισημαίνεται ότι η ανώτατη ηγεσία της εξτρεμιστικής οργάνωσης εδρεύει στη Δαμασκό.

«Η Συρία ευθύνεται για πράξεις τρομοκρατίας και για την παροχή στήριξης σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Πρέπει να καταλάβει ότι θα υπάρξουν συνέπειες» ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, την Πέμπτη για να ακολουθήσει η δήλωση του Σύρου ομολόγου του, Φαρούκ αλ Σάρα, ότι «η Δαμασκός δεν πτοείεται από τις απειλές του Τελ Αβίβ».

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ αναφέρουν πως προς το παρόν τουλάχιστον δεν εξετάζεται η ανάληψη στρατιωτικών μέτρων κατά της Συρίας, και πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν πως τα δύο κράτη είναι σχεδόν απίθανο να οδηγηθούν σε πόλεμο στο άμεσο μέλλον. Όμως, Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι μπορεί να κινηθούν κατά της ηγεσίας της Χαμάς εντός Συρίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 24 Απριλίου 2026
Cookies