Διαβιβάστηκε στις Βρυξέλλες ο φάκελος της δημοσιονομικής απογραφής της κυβέρνησης
Τα τελικά στοιχεία της δημοσιονομικής απογραφής έστειλε στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Το Βήμα, το έλλειμμα έφθασε στο 4,6% του ΑΕΠ για το 2003 και θα ανέλθει στο 5,3% για εφέτος.
Τα τελικά στοιχεία της δημοσιονομικής απογραφής έστειλε στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Το Βήμα, το έλλειμμα έφθασε στο 4,6% του ΑΕΠ για το 2003 και θα ανέλθει στο 5,3% για εφέτος.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, έκρηξη ελλειμμάτων και χρέους την τελευταία διετία κατέγραψε ύστερα από αλλεπάλληλους υπολογισμούς η δημοσιονομική απογραφή, που διενήργησαν η Στατιστική Υπηρεσία και το Γενικό Λογιστήριο.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της απογραφής, που διαβιβάστηκαν στην αρμόδια διεύθυνση της ΕΕ, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης έφθασε το 4,6% του ΑΕΠ το 2003 και θα ανέλθει σε 5,3% εφέτος, έναντι 1,7% και 1,4% που προβλέπονταν στους αντίστοιχους προϋπολογισμούς τους οποίους είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απογραφή έδωσε χειρότερα αποτελέσματα από ότι περίμενε η κυβέρνηση. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του πρώην υπουργού Oικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση για «δημοσιονομικό εκφοβισμό».
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Oικονομίας και Oικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης διαβεβαιώνει ότι το έλλειμμα θα κατέλθει κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, και η δημοσιονομική αυτή εξυγίανση θα επιτευχθεί χωρίς την επιβολή νέων φόρων και κυρίως χωρίς μέτρα λιτότητας στα εισοδήματα, ενώ οι αυξήσεις στους εργαζομένους στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα σαφώς θα κινηθούν σε επίπεδα λίγο πάνω από τον πληθωρισμό.
Το έλλειμμα θα κατέλθει κάτω από το 3% ως αποτέλεσμα της εξοικονόμησης από τις δαπάνες ποσού ίσου με το 1% του ΑΕΠ από τα έσοδα περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και κατά 0,5% του ΑΕΠ από τη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των δαπανών σε επίπεδα χαμηλότερα της αύξησης του ΑΕΠ.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.