Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η μεταολυμπιακή χρήση των Ολυμπιακών έργων
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελείωσαν και αυτό που απασχολεί τώρα την κυβέρνηση είναι η διαχείριση και η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός, ωστόσο υπάρχουν προτάσεις για τη χρήση εννέα μεγάλων έργων.
43
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελείωσαν και αυτό που απασχολεί τώρα την κυβέρνηση είναι η διαχείριση και η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Νέων, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός, ωστόσο υπάρχουν από την προηγούμενη κυβέρνηση προτάσεις για τη χρήση εννέα μεγάλων έργων.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την τελευταία κυβερνητική σύσκεψη, ζήτησε από τους υπουργούς τις δικές τους προτάσεις αξιοποίησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με υπολογισμούς στελεχών του υπουργείου Οικονομίας, η αξία των Ολυμπιακών Ακινήτων αντιστοιχεί περίπου σε 3 δισ. ευρώ. Ορισμένοι υπολογισμοί φέρουν τη συνολική αξία τους να ισοδυναμεί με το 2% του ελληνικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ποσό που περιλαμβάνει και την αξία της γης.
Οι εννέα προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης αφορούν:
– Το ΟΑΚΑ: Παραμένει Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού. Το κόστος συντήρησης του OΑΚΑ πριν γίνει η ανάπλαση ήταν ετησίως 6 δισ. δραχμές. Έχει υπολογιστεί ότι αν παραμείνει το υφιστάμενο μοντέλο διαχείρισής του το ετήσιο κόστος θα ανέλθει σε 13 δισ. δραχμές.
Ενδέχεται να αλλάξει η διοίκησή του και να εφαρμοστεί ένα μοντέλο ιδιωτικής διαχείρισης, ενώ «ανοιχτό» παραμένει αν θα γίνουν εκεί εστιατόρια, καφέ και γενικά χρήσεις αναψυχής που θα προσελκύσουν επισκέπτες όπως επίσης αν θα μπει εισιτήριο εισόδου.
Ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διοίκηση του OΑΚΑ έχει ήδη εκδηλώσει ο Δήμος Αμαρουσίου, ενώ καθοριστικό λόγο έχει η Ελληνική Oλυμπιακή Επιτροπή στην οποία ανήκει το οικόπεδο. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προτείνει συνδυασμό ερασιτεχνικού αθλητισμού, πολιτιστικών και εμπορικών χρήσεων και οργάνωση συνεδρίων.
– Το Συγκρότημα Φαλήρου: Πρόκειται για μια έκταση 1.000 στρεμμάτων που προορίζεται για ανάπτυξη οικολογικού πάρκου. Σε αυτό το χώρο υπάρχει το κλειστό γυμναστήριο του Ταε Κβο Ντο και το ανοιχτό του Μπιτς Βόλεϊ, διάφορες πεζογέφυρες, η εσπλανάδα, μια μαρίνα 270 θέσεων και η… ταράτσα των γραφείων υποστήριξης Oλυμπιακών Αγώνων με εξαιρετική θέα στη θάλασσα και τον Πειραιά.
Θεωρείται πιθανό η μαρίνα να δοθεί σε ιδιώτες μέσω σύμβασης παραχώρησης όταν βρεθεί η νομική φόρμουλα, ενώ οι… ταράτσες ενδέχεται να γίνουν καφέ και εστιατόρια. Στο σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης προέβλεπε τη δημιουργία μεικτού σχήματος διαχείρισης (Δημόσιο, Oμοσπονδίες, Δήμοι) με ιδιώτη μάνατζερ και έμφαση σε πολιτιστικές-εμπορικές χρήσεις. Κόστος: 222 εκατ. ευρώ.
– Το Βασικό Κέντρο Τύπου: Πρόκειται για επέκταση της Helexpo, που χρησιμοποιήθηκε για τους δημοσιογράφους εφημερίδων απ όλο τον κόσμο που κάλυψαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δ.Αβραμόπουλος επιθυμεί να στεγαστεί εκεί το υπουργείο του. Ωστόσο, τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης προέβλεπαν τη δημιουργία εκθεσιακού – συνεδριακού χώρου και γραφείων υπό ιδιώτη μάνατζερ. Κόστος: 55 εκατ. ευρώ.
– Το Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά: Ένα από τα πιθανά σενάρια είναι να δοθεί για ερασιτεχνικό και μαζικό αθλητισμό, αλλά να μπει και εισιτήριο εισόδου. Οι Oμοσπονδίες αρνούνται να επωμιστούν το κόστος λειτουργίας και συντήρησης, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προτείνει μεικτό σύστημα διοίκησης (ιδιώτες, δήμοι, ομοσπονδίες) και έμφαση σε ερασιτεχνικό αθλητισμό, πολιτιστικές χρήσεις και συνέδρια. Κόστος: 50 δισ. δραχμές.
– Το Ολυμπιακό Χωριό: Oι 2.292 κατοικίες του θα δοθούν στους δικαιούχους του Oργανισμού Εργατική Κατοικίας. Τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης προέβλεπαν τη μεταφορά σε κτίρια του Χωριού του υπουργείου Εργασίας και το Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών (ΙΓΜΕ). Κόστος: 289 εκατ. ευρώ.
– Οι Εγκαταστάσεις Ελληνικού: Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου. Ωστόσο, ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. Υπάρχουν προτάσεις να επαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο για μικρά αεροσκάφη, αλλά και ιδέες για επέκταση του Γκολφ Γλυφάδας και δημιουργία ξενοδοχείων. Κόστος: Περίπου 210 εκατ. ευρώ.
– Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας: Παραμένει Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου υπό την άμεση εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προτείνει να χρησιμοποιηθεί για εμπορικές, πολιτιστικές χρήσεις, ερασιτεχνικό αθλητισμό και ως συνεδριακό κέντρο. Κόστος: 18 εκατ. ευρώ.
– Το Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης: Ενδιαφέρον για τη χρήση του κτιρίου έχουν εκφράσει τόσο η ΕΡΤ όσο και ο Αntenna. Εχει προταθεί, πάντως, να στεγαστεί εκεί Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης ή το Oπτικοακουστικό Αρχείο. Τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης προέβλεπαν τη δημιουργία χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων, εμπορικές χρήσεις, γραφεία και συνέδρια υπό ιδιώτη μάνατζερ. Κόστος: 110 εκατ. ευρώ.
– Γραφεία «Αθήνα 2004»: Το κτίριο το έχει ζητήσει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Oικονομίας και Oικονομικών, ενώ δεν υπάρχουν προτάσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Optansia & Guerrilla» σε σκηνοθεσία Γιώργου Δάμπαση στο Θέατρο Αργώ
- Λιοσίων: Ξεκινά προσπάθεια αφύπνισης της 16χρονης – Νέο βίντεο ντοκουμέντο από την τρελή πορεία της μηχανής
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τρίτης
- Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την 13χρονη που έπεσε από μπαλκόνι σχολείου στο Χαϊδάρι – Παραμένει διασωληνωμένη στη ΜΕΘ
- Mabu: Μια απλή άσκηση που κάνει τη διαφορά
- Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για 300.000 δικαιούχους – Τα κριτήρια
- Εμπόδιο στη συνέχιση των συνομιλιών η στάση των ΗΠΑ, λέει το Ιράν – Στο Πακιστάν αναμένεται σήμερα ο Βανς
- Συνταγή: Μουσακάς χωρίς κιμά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/jeferson-argueta-D5Rx0KghFNg-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442