Πιπερόριζα κατά της πρωινής ναυτίας των εγκύων
Νέα Υόρκη: Η προσθήκη μικρής ποσότητας πιπερόριζας στο διαιτολόγιο των εγκύων μπορεί να βοηθήσει τις τελευταίες να ελαττώσουν τη συχνότητα της πρωινής ναυτίας, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics and Gynecology.
Νέα Υόρκη: Η προσθήκη μικρής ποσότητας πιπερόριζας στο διαιτολόγιο των εγκύων μπορεί να βοηθήσει τις τελευταίες να ελαττώσουν τη συχνότητα της πρωινής ναυτίας, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics and Gynecology.
Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας με επικεφαλής την Δρ Καρολιν Σμιθ έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση περίπου 300 εγκύους οι οποίες δεν είχαν ξεπεράσει τις 16 εβδομάδες κύησης και αντιμετώπιζαν έντονα συμπτώματα πρωινής ναυτίας, με ιλίγγους και συχνά περιστατικά εμετού.
Οι ερευνητές αποφάσισαν να συγκρίνουν τη, γνωστή για την ευεργετική επίδρασή της κατά της πρωινής ναυτίας, βιταμίνη Β6 με την αντίστοιχη επίδραση της πιπερόριζας. Για το λόγο αυτό χώρισαν τις γυναίκες σε δύο ομάδες και τους χορήγησαν, αντίστοιχα, συμπληρώματα που περιείχαν καθεμιά από τις δύο ουσίες, για χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων και δοσολογία τριών χαπιών την ημέρα.
Όπως διαπιστώθηκε, η πιπερόριζα αποδείχθηκε το ίδιο αποτελεσματική με τη βιταμίνη Β6 όσον αφορά τον περιορισμό των περιστατικών πρωινής αδιαθεσίας μεταξύ ποσοστού μεγαλύτερου του 50% των γυναικών.
Όσον αφορά τις παρενέργειες τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο, δεν ενέπνευσαν ανησυχία στους ερευνητές καθώς ήταν πολύ περιορισμένες. Μικρή εξαίρεση αποτέλεσαν οι ερυγές (ρέψιμο) μεταξύ των γυναικών που έλαβαν συμπληρώματα πιπερόριζας.
Οι ερευνητές επισήμαναν πως είναι απαραίτητη η διεξαγωγή μεγαλύτερης σε έκταση μελέτης, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν επιπτώσεις στο έμβρυο σε μεταγενέστερο στάδιο της κύησης.
health.in.gr
- «Λύγισε» ο Τσιτσιπάς κόντρα στον Μάχατς και αποκλείστηκε από το Australian Open
- Τραμπ: «Ο πρόεδρος σκότωσε το αμερικανικό όνειρο για τους Ευρωπαίους» – Η ομιλία στο Νταβός και το ρήγμα με την ΕΕ
- Στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος εντάσσεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρεμαστής
- ΒΗΜΑ: Έρχεται αυτή την Κυριακή με συναρπαστικές προσφορές
- Δημόσιος Τομέας: Πότε η παραίτηση είναι προϋπόθεση για συνταξιοδότηση
- Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Εστουδιάντες για μια θέση στους «8» του Eurocup
- Στον βρεφονηπιακό σταθμό μεταδίδεται και το… μικροβίωμα του εντέρου
- Μενέλαος Λουντέμης: Καλύτερα εκπατρισμένος και ελεύθερος παρά επαναπατρισμένος και επιτηρούμενος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442