Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ισχυρή ζήτηση για το 10ετές ομόλογο παρά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών μεγεθών

Ισχυρή ζήτηση για το 10ετές ομόλογο παρά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών μεγεθών

Σημαντική ήταν η ζήτηση στη δημοπρασία του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς τη Μ.Τρίτη, παρά το θόρυβο που έχει προκαλέσει στην αγορά η αναθεώρηση των δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας στην οποία προχωρά η κυβέρνηση.

27

Σημαντική ήταν η ζήτηση στη δημοπρασία του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς τη Μ.Τρίτη, παρά το θόρυβο που έχει προκαλέσει στην αγορά η αναθεώρηση των δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, η δημοπρασία ύψους 1,5 δισ. ευρώ καλύφθηκε 3,75 φορές, ξεπερνώντας τις προσδοκίες που τοποθετούσαν το ποσοστό υπερκάλυψης όχι υψηλότερα από τις 2,5 φορές. Η δημοπρασία αυτή προκαλούσε ανησυχία, καθώς οι εξελίξεις, μετά την τελευταία έκδοση ομολόγου από το Δημόσιο, ήταν ραγδαίες λόγω της αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων και δεν ήταν βέβαιο ότι θα προκαλούσε το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών.

Σύμφωνα με παράγοντες της ελληνικής αγοράς ομολόγων, η διεθνής αγορά τηρεί στάση αναμονής σε σχέση με την αναθεώρηση του ελλείμματος και τη δημοσιονομική απογραφή, αν και σε μεγάλο βαθμό είχε προεξοφλήσει τις αποκλίσεις.

Στην παρούσα φάση, η αγορά αναμένει το επίσημο αποτέλεσμα της απογραφής καθώς και το δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης. Ποια θα είναι δηλαδή τα ακριβή μέτρα που θα λάβει για τη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά και τι πρόκειται να κάνει σε κρίσιμους τομείς, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και η απελευθέρωση των αγορών.

Μέχρι στιγμής, η ανησυχία για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν έχει αποτυπωθεί στα ελληνικά ομόλογα. Η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ του αντιπροσωπευτικού ελληνικού δεκαετούς τίτλου και του αντίστοιχου γερμανικού παραμένει στα επίπεδα των 20 μονάδων βάσης (0,20%).

«Επί της ουσίας», σχολίαζε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, «οι ξένοι αναλυτές και επενδυτές λίγο πολύ είχαν προεξοφλήσει τις αποκλίσεις στα δημοσιονομικά μεγέθη». «Βέβαια αυτό που συμβαίνει δεν είναι ότι καλύτερο», σχολίασε η ίδια πηγή και τόνισε πως «η αγορά περιμένει κομβικές εξελίξεις, όπως η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής απογραφής, τα μέτρα που θα ληφθούν από την κυβέρνηση και η κατάθεση του νέου προϋπολογισμού».

Στη δημοπρασία της Μ.Τρίτης, περίπου το 60% του δημοπρατούμενου ποσού απορροφήθηκε από ξένες τράπεζες. Το μέσο σταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,29% και το ύψος των προσφορών ανήλθε στα 5,63 δισ. ευρώ. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα δημοπρατήσει, στις 20 Απριλίου, έντοκα γραμμάτια (διάρκειας 13, 26 και 523 εβδομάδων).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο